Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

"Μπλόκαραν" οι υπολογιστές στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ιαπωνίας. Φόβοι για κυβερνοεπίθεση. Συναγερμός στα λιμάνια

Άποψη του λιμανιόύ της Ναγκόγια
 «Παρέλυσε» για περισσότερες από 36 ώρες το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι της Ιαπωνίας, όταν το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που χειρίζεται τα εμπορευματοκιβώτια τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Σύμφωνα με την αρχή λιμένος της Ναγκόγια η σοβαρή βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση «ransomware», η οποία αποδίδεται σε ρωσόφωνους χάκερ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN η «εγκληματική οργάνωση του κυβερνοχώρου», στην οποία αποδίδονται αυτές οι επιθέσεις δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στη Ναγκόγια στο ιστότοπό της στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο».
Όπως έχει γίνει γνωστό από

ξένα μέσα ενημέρωσης η υπόθεση ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί της Τρίτης 4/7,  όταν το σύστημα ηλεκτρικών υπολογιστών που χειρίζεται τα εμπορευματοκιβώτια τέθηκε εκτός σύνδεσης, σύμφωνα με δήλωση της Ένωσης Λιμενικών Μεταφορών της Ναγκόγια. Αυτό ανάγκασε το λιμάνι να σταματήσει να χειρίζεται εμπορευματοκιβώτια που έφτασαν στο τερματικό σταθμό με ρυμουλκούμενο, ανέφερε η Ένωση.
Η λειτουργία αποκαταστάθηκε στις 7.30 το πρωί της επόμενης μέρας  αλλά η πλήρης ανάκτηση των δεδομένων που χάθηκαν επιτεύχθηκε μόνο το απόγευμα.
Η Αρχή Λιμένων αποδίδει την βλάβη σε κυβερνοεπίθεση, η οποία έχει «δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο Mihoko Matsubara, επικεφαλής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας στην NTT Corporation, μια ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. , είπε στο CNN.
Ωστόσο, κάποια ξένα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη της εκδοχή της κυβερνοεπιθεσης καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί άλλη «κυβερνοεπίθεση» σε ιαπωνικό λιμάνι. Παρόλα αυτά το θέμα «ανοίγει» ξανά το ζήτημα της προστασίας όλων των λιμανιών και όχι μόνο από ανάλογες κυβερνοεπιθέσεις.
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το Ransomware, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον του λιμανιού της Ναγκόγια,  είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που συνήθως κλειδώνει τους υπολογιστές του «θύματος» έτσι ώστε οι χάκερ να μπορούν να απαιτήσουν πληρωμή.
Σύμφωνα με το CNN δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι αρχές του λιμανιού της Ναγκόγια έλαβαν αίτημα για την καταβολή λύτρων, γεγονός, που επίσης δεν ενισχύει την εκδοχή της κυβερνοεπίθεσης.
Πάντως, η φερόμενη ως υπαίτια εγκληματική ομάδα του κυβερνοχώρου είχε ισχυριστεί προ ολίγων εβδομάδων ότι είχε πλήξει τον ταϊβανέζικο «γίγαντα» ημιαγωγών TSMC, η οποία είπε ότι  ένας από τους προμηθευτές υλικού της υπέστη hack, αλλά το περιστατικό δεν είχε καμία επίδραση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της TSMC.
Επίσης, στο παρελθόν έχουν «χτυπήσει» και άλλα λιμάνια ενώ το 2017 κακόβουλο λογισμικό που φέρεται να εξαπολύθηκε από τη Ρωσία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και διέκοψε τις λειτουργίες στον ναυτιλιακό γίγαντα Maersk, ζημιώνοντας την εταιρεία περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
«Οι Ιαπωνικοί φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας θα πρέπει να πραγματοποιήσουν έρευνα για κυβερνοεπιθέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να έχουν ένα σχέδιο απόκρισης, δεδομένων των απειλών από κυβερνοεγκληματίες», είπε ο Matsubara στο CNN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις