Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Γιατί η δημοτική παράταξη "Πειραιάς για Όλους" θεωρεί πρόχειρη και αποσπασματική τη προμελέτη ανάπλασης της Πειραϊκής

 «Πρόχειρη και αποσπασματική» είναι η προμελέτη της ανάπλασης της Πειραϊκής σύμφωνα με την δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης, που με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πειραϊκή.
«Τα αρχικά μας συμπεράσματα πως η προμελέτη της ανάπλασης είναι πρόχειρη και αποσπασματική δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης, η οποία προανήγγειλε ότι:
•    «Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ανοικτή διαβούλευση με τους κατοίκους για τη συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασής του για την ανάπλαση».
Να υπενθυμίσουμε ότι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση δρομολογήθηκε μετά από την εξασφάλιση 25 εκατομ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης (τα 20,1 εκατομ.) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Στο πλαίσιο της ανάπλασης σχεδιάζεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο κατά μήκος της ακτής Θεμιστοκλέους να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος δημόσιος κοινόχρηστος χώρος, που θα αποδοθεί στους πεζούς και στους ποδηλάτες, με τη δημιουργία διαδρόμου στην ακτή για θέαση του Κονώνειου τείχους από τη θάλασσα, ποδηλατικής διαδρομής κατά μήκος της ακτής και την εξασφάλιση πρόσβασης σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Οι φωτό είναι από το fb του Γιώργου Γαβρίλη
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η παράταξη «Πειραιάς για Όλους» «η αποκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των επιχωματώσεων του αρχαιολογικού χώρου, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πόλης και χρονίζον πρόβλημα για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού».
«Η Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 2014-2019 είχε εγγράψει σε συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού 2 εκατ. € για τον πρώτο χρόνο με αποκλειστικό σκοπό την απομάκρυνση των μπάζων. Επιλογή που άγνωστο γιατί, ματαιώθηκε με αποτέλεσμα στην κατατεθείσα προμελέτη να απουσιάζει παντελώς η απομάκρυνση τους», συνεχίζει η παράταξη.
Ακόμα, ο «Πειραιάς για Όλους» τονίζει ότι:
«Η προβλεπόμενη απομάκρυνση των φανοστατών και η κοπή των χαρακτηριστικών ευκαλύπτων  αλλοιώνουν πλήρως τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής».
«Είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σχέδιο συνολικής ανάπλασης προς όφελος των κατοίκων, με γνώμονα την προστασία της ιδιαιτερότητας και τη διαφύλαξη της τοπικής ιστορίας», καταλήγει η δημοτική παράταξη.
Στην επίσκεψη εκτός από τον Γιώργο Γαβρίλη συμμετείχαν οι: Δημήτρης Γκερλές (δημοτικός σύμβουλος), Νικολέττα Αλιφραγκή, Βαγγέλης Δαρζέντας, Γιάννης Βαρκαρόλης (διαμερισματικοί σύμβουλοι) μέλη της παράταξης και κάτοικοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις