Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

400 εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια "πληγώνουν" τον Πειραιά. Η ιστορία του ξενοδοχείου "Πειραιεύς" και ο ρόλος της Αυτοδίοικησης

Το ιστορικό ξενοδοχείο «Πειραιεύς», στην «καρδιά» της Ακτής Μιαούλη, είναι ένα από τα περίπου 400 κτήρια της περιοχής του Πειραιά, που έχουν χαρακτηριστεί «διατηρητέα» αλλά στην πραγματικότητα έχουν αφεθεί να ρημάζουν εγκαταλελειμμένα διαμορφώνοντας ένα σκηνικό παρακμής και εγκατάλειψης ακόμα αν κρύβονται πρόχειρα με σκαλωσιές και κακόγουστες λινάτσες.
Το παλαιό ξενοδοχείο «Πειραιεύς» έχει σχήμα «Π» και «βλέπει» στις οδούς Αγ. Σπυρίδωνος 1, Μπουμπουλίνας 1 και Ακτής Μιαούλη 13. Κατασκευάστηκε το 1872 και η οργάνωση του όγκου και η διάταξη των χώρων του παρουσιάζουν αντιστοιχίες με το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων.
Στη γωνιακή αίθουσα του 2ου ορόφου, επί των οδών Μπουμπουλίνας και Ακτής Μιαούλη, όπου στεγαζόταν η Ένωση Μηχανικών Ατμόπλοιων, η μετέπειτα Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), πραγματοποιήθηκε, από τις 17 έως και τις 23 Νοεμβρίου 1918, το Ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), το οποίο λίγα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ). Σχετική επιγραφή έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του κτιρίου.
Ο Α. Μπεναρόγια, ιστορική μορφή του σοσιαλιστικού κινήματος της Ελλάδας, γράφει, μεταξύ άλλων, στα απομνημονεύματά του για το συνέδριο: «Μία χούφτα ανθρώπων περί τους 30 εν όλω έθετον τας βάσεις ενός νέου και ιστορικού κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήνοιγον τον δρόμον της πολιτικής σταδιοδρομίας της νέας κοινωνικής τάξεως, του ελληνικού προλεταριάτου» (Αβ. Μπεναρόγια, «Η πρώτη σταδιοδρομία του ελληνικού προλεταριάτου», εκδόσεις Ολκός).
{Για περισσότερα για το Συνέδριο του ΣΕΚΕ πατήστε εδώ}
Το κτήριο λειτούργησε ως ξενοδοχείο περίπου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 αρχές της δεκαετία του 1970. Ακολούθως ανέστειλε τη λειτουργία του και με διαθήκη του ιδιοκτήτη του Αριστ. Τοπούζογλου που συντάχθηκε τον Δεκέμβρη 1978, το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Δυστυχώς, από το τότε το ιστορικό κτήριο παραμένει κλειστό, ερειπωμένο, με μεγάλες φθορές από τον χρόνο ενώ μαζί «με πολλά άλλα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν, να πάρουν νέες χρήσεις και να αναζωογονήσουν την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της  δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους».
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης αποτελεί το εμβληματικό κτήριο του ΝΑΤ, το οποίο κατά το ήμισυ, όπου λειτουργεί το Ταμείο των Ναυτικών συντηρείται ενώ το άλλο μισό της Τράπεζας της Ελλάδας έχει εγκαταλειφθεί….
«Η ανάγκη ανάδειξης των ιστορικών κτιρίων διασώζει την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης μας. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία των συναρμόδιων υπηρεσιών, ιδίως για εκείνα τα κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», αναφέρει η παράταξη. Και υπογραμμίζει:
«Η λήψη πρωτοβουλιών ανήκει και στην Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί θέμα πολιτικής επιλογής και βούλησης να παρεμβαίνει η Αυτοδιοίκηση και να διασώζει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.».
Ακολούθως, αναφέρονται παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών όπως:
 η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Πειραιώς, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Σχολής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στη διάρκεια της δικής μας θητείας (Δούρου-Γαβρίλη│2014-2019),
 η ιστορική απόφαση το ΣτΕ για το « Σινέ Χάι Λάιφ» μετά από σχετική προσφυγή με πρωτοβουλία της παράταξής μας «Πειραιάς για Όλους»
 η αποκατάσταση του «Σινέ Καλιφόρνια» σε συνεργασία των Δήμων Πειραιά και Γαλαξιδίου, που πήρε τον δρόμο της με την ουσιαστική συνδρομή της δημοτικής μας παράταξης.
«Το πράξαμε στο παρελθόν και δεσμευόμαστε ότι θα το συνεχίσουμε και στο μέλλον!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις