Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Αναστάτωση στα Μανιάτικα για τη δημιουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ. Τι σχεδιάζεται να γίνει. Γιατί αντιδρά ο Δήμος

Αναστάτωση έχει προκληθεί στα Μανιάτικα από την απόφαση του ΟΚΑΝΑ να δημιουργήσει στην περιοχή παράρτημα για εξαρτημένα άτομα.
Η δημοτική αρχή του Πειραιά καταγγέλλει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε, επίσημα, για τις προθέσεις του ΟΚΑΝΑ και ζητάει να σταματήσει κάθε διαδικασία, που έχει γίνει για τη δημιουργία του παραρτήματος και μάλιστα κοντά σε σχολικό συγκρότημα!
 Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), σημειώνοντας τον κίνδυνο «υποβάθμισης μιας περιοχής, η οποία μάλιστα, τώρα, μετά από δεκαετίες, βρίσκεται σε φάση επενδύσεων και αναζωογόνησης».
Ποια είναι τα σχέδια του ΟΚΑΝΑ
Από τις δημόσιες ανακοινώσεις έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι σκοπεύει να δημιουργήσει στα Μανιάτικα ο ΟΚΑΝΑ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ η δομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει μέσα στο 2023 και σε αυτήν «θα περιέχεται εκτός των συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπνωτήριο».
Από την ανακοίνωση, δε, του ΕΒΕΠ μαθαίνουμε η δομή αυτή θα στεγαστεί σε κτήριο της 5ης δημοτικής κοινότητας, το οποίο «γειτνιάζει με σχολικό συγκρότημα» ενώ με ανάρτησή του, στο facebook, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης. Καρύδης υπογράμμισε ότι:
Η δομή προβλέπεται να είναι «δίπλα σε μεγάλο σχολικό συγκρότημα, σε περιοχή κατοικίας και εμπορικής δραστηριότητας, κάτι που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το πρόγραμμα»!
Από παρέμβαση του βουλευτή Α' Πειραιά της ΝΔ, Χριστ. Μπουτσικάκη, που έκανε σχετική ανάρτηση στη προσωπική σελίδα του στο fb, πληροφορούμαστε ότι:
«Το εν λόγω έργο έχει ως μοναδικό σκοπό την παροχή ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης συνανθρώπων της πόλης μας που είναι ευάλωτοι στις ναρκωτικές ουσίες, το αλκοόλ και τον τζόγο. Επίσης θα παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στα άτομα αυτά για την επίλυση ή και διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν σε επαφές και συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίας π.χ. έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, καταβολής προνοιακών επιδομάτων, τακτοποίηση οφειλών κλπ. Ταυτόχρονα προσφέρει ασφαλή χώρο ξεκούρασης, υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας στα άτομα τα οποία στερούνται πρόσβασης σε κατοικία, που διαβιούν στον δρόμο, ή σε ακατάλληλα καταλύματα χωρίς παροχή ρεύματος, νερού, θέρμανσης κλπ, υπηρεσίες βασικής υγιεινής και σίτισης με στόχο την μείωση της όποιας βλάβης».

Ο αγώνας για την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της πόλης


Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε ανακοίνωσή του σημείωσε την προσπάθεια, που είχε γίνει από όλους τους φορείς της πόλης για την απομάκρυνση μιας άλλης δομής του ΟΚΑΝΑ, που υπήρχε στην οδό Νοταρά.
Το ΕΒΕΠ έκανε εκτενή αναφορά σε αυτή τη "μάχη" σημειώνοντας:
«Είναι ακόμη νωπές, για όσους δεν διαθέτουν «κοντή μνήμη», οι εικόνες από την οδό Νοταρά στο κέντρο του Πειραιά, σε κτίριο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν ανάλογη υπηρεσία, τους κινδύνους που απέπνεε η γύρω περιοχή, τα απανωτά επεισόδια διακινητών και εξαρτημένων ατόμων, τις απαράδεκτες συνθήκες συνύπαρξης με το εμπορικό κέντρο, τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα γραφεία, αλλά και του προβληματισμού που διακατείχε τους εργαζόμενους και κατοίκους, η διέλευση των οποίων, ακόμη και τις πρωινές ώρες, ήταν προβληματική. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η ερήμωση της περιοχής και η μετεγκατάσταση εκτός Πειραιά, πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα και τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει, κατ’ ουδένα λόγο, να επαναλαμβάνονται».
Επίσης, ο κ. Καρύδης σημείωσε:
«Στον Πειραιά όλοι θυμόμαστε ότι επί πολλά χρόνια έως το 2011, δόθηκε μεγάλος και σκληρός αγώνας από τον Δήμο, φορείς, κατοίκους και βουλευτές, για την μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ από την 2ας Μεραρχίας (Τερψιθέα) στα Νοσοκομεία.
Για να γίνει το αυτονόητο έπρεπε να διαλυθεί οικονομικά και κοινωνικά μια κεντρική περιοχή της πόλης μας και οι ίδιοι οι χρήστες ναρκωτικών να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μιας σκληρής και αδυσώπητης «πιάτσας». Δυστυχώς είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές
».

Η θέση του Δήμου
Για το θέμα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ξεκαθάρισε ότι «τέτοιες δομές είναι αναγκαίες  και πρέπει να υπάρξει και κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά όπως πολλάκις επανέλαβα, μετά από έγκαιρη ενημέρωση, αναλυτική συζήτηση και συνεργασία και ει δυνατόν συμφωνία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας».
Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Καρύδης κάλεσε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ «να ανακαλέσει την απόφαση της, γιατί τροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και την κοινωνική ένταση, με μεγάλους χαμένους τελικά τους συνανθρώπους μας που βιώνουν για διάφορους λόγους, το μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων».
Από την πλευρά τους τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΠ δήλωσαν ότι «δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, όμως, με την επιχειρούμενη εγκατάσταση της δομής του ΟΚΑΝΑ στο συγκεκριμένο σημείο στα Μανιάτικα, δηλώνουμε πως δεν συμφωνούμε, δεν συναινούμε και επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις