Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητάνε από την κυβέρνηση 4 Δήμοι της περιοχής του Πειραιά! Οι συνέπειες από τη μεγάλη αύξηση

Η φωτό παραχωρήθηκε από το Δήμο
Με ομόφωνες αποφάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια τεσσάρων Δήμων της περιοχής του Πειραιά ζητάνε από τη κυβέρνηση να μειωθούν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και να επανέλθουν σε αυτές που ίσχυαν την 31.12.2021.
Οι σημαντικές αποφάσεις εκδόθηκαν, τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος.
Το αίτημα απ’ όλους προς την κυβέρνηση είναι κοινό καθώς όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης «ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών  από τον Ιανουάριο 2023, προκαλεί δυσμενείς συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης χιλιάδων πολιτών και των οικογενειών τους».
Οι συνέπειες από αυτή την αύξηση, που αποφάσισε η κυβέρνηση, έχουν αποτυπωθεί σε όλους τους Δήμους. Θα τις απαριθμήσουμε:

1.   Πολλοί συμπολίτες μας έχασαν διάφορα κοινωνικά επιδόματα, που τα είχαν απολύτως ανάγκη, όπως στέγασης, θέρμανσης κ.ο.κ., το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος και η ελάχιστη έκπτωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ..(σ.σ. «έχασαν το επίδομα, αλλά αυξήθηκε η αξία της περιουσίας τους», όπως είχε πει, κυνικά, υπουργός της κυβέρνησης).
2.    «Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών, παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη μας, αναζητώντας στέγη αλλού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
3.    Υπάρχει μια αλυσιδωτή αύξηση διαφόρων φόρων, όπως η αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης, το Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα), ο Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων, ο Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ του κόστους κατασκευής Φόροι Δωρεών, Κληρονομιών και Γονικών Παροχών κ.α.
«Μετά από κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκύπτει μια αλυσιδωτή και έμμεση αντίδραση που επιδρά σημαντικά στην αγορά ακινήτων», είπε, χαρακτηριστικά, στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Και τότε γιατί έγιναν αυτές οι αυξήσεις;
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στοχεύει την είσπραξη μεγάλου μεγέθους εσόδων από φόρους και τέλη για να τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα όπως είναι και προφανές ότι εμείς ως Δήμος και Δημοτική Αρχή οφείλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των δημοτών και να αντισταθούμε στην υπέρμετρη ανατιμολόγηση των νοικοκυριών της πόλης», υπογράμμισε, σε δήλωσή του, ο κ. Ιωακειμίδης.

Το παλαιό ακίνητο «χρεώνεται» σα καινούργιο…..
Ένα άλλο θέμα, που θέτουν οι περισσότεροι Δήμοι είναι αυτό της παλαιότητας του ακινήτου, καθώς η απομείωση της αντικειμενικής αξίας με βάση την παλαιότητα των ακινήτων
σταματάει στα 26 έτη, όταν υπάρχουν, στις περιοχές της Νίκαιας, του Πειραιά κ.α., εκατοντάδες ακίνητα κατασκευασμένα ακόμα και στη δεκαετία του 1930! Για αυτά τα παλαιά κτίσματα αλλά και για άλλα των δεκαετιών του 1950, το 1960, ακόμα και του 1980 οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται όπως τα καινούργια…..

Τι έγινε σε κάθε Δήμο
Ας δούμε, αναλυτικά, τι αυξήσεις έγιναν σε κάθε Δήμο και τα κύρια σημεία των αποφάσεων, που λήφθηκαν:
Δημαρχείο Πειραιά
Πειραιάς:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου η μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που έφτασε στο 40%  καταγράφτηκε στο 3ο Διαμέρισμα (Νέο Φάληρο). Η επόμενη μεγάλη αύξηση (35,71%) σημειώθηκε στο 1ο Διαμέρισμα (Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο κ.α) και ακολουθούν το 2ο Διαμέρισμα (κέντρο) με 34,62% και τα 4ο (Παλαιά Κοκκινιά, Καμίνια) και 5ο (Μανιάτικα) με 26,32% στο καθένα.
Στη συζήτηση, που ακολούθησε ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για Όλους», παρουσίασε την πρόταση της παράταξης, προκειμένου να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί η πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο Οικονομικών.
«Στα δύσκολα βρίσκεται ένας συντονισμός ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την μείζονα αντιπολίτευση στην προσπάθεια συνεργασίας για το καλό της πόλης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Cosco/ΟΛΠ και του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια» αλλά και όπως συμβαίνει σήμερα στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών», είπε, ξεκινώντας, την τοποθέτησή του ο κ. Μπελαβίλας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά προς συζήτηση από την παράταξη στη τελευταία συνεδρίαση του 2022 καθώς «ο  «Πειραιάς για Όλους» είχε διαπιστώσει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις γειτονιές της Δ’ και Ε’ Δημοτικής Κοινότητας και στις λαϊκές γειτονιές της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας, αναδιατάσσει το τοπίο της αγοράς εις βάρος των μικροϊδιοκτητών και των μικρομεσαίων στρωμάτων και δημιουργεί σειρά κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων, όπως σε ενοικιαστές, νέους/ες, φοιτητές/τριες».
Ορισμένα πράγματα που πρέπει να αναφερθούν:
1.    Η συνεργασία της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής όχι μόνο έφερε το θέμα στην επιφάνεια αλλά κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση, με εξαιρετική τεκμηρίωση από πλευράς στοιχείων, που ενδυναμώνει το αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Μακάρι, να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συνεργασίες.
2.    Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσαν «παρών». Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή τη (μη) θέση δεν έχουν γνωστοποιηθεί με κάποια ανακοίνωση.

3.    Ο Δήμος Πειραιά, που εκδίδει ανακοινώσεις για το παραμικρό, δεν εξέδωσε ούτε μια λέξη για την παραπάνω απόφαση. Άγνωστο γιατί…
Δημαρχείο Νίκαιας- Ρέντη
Νίκαια- Άγιος Ιωάννης Ρέντης:

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου στη Νίκαια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 16,67% μέχρι 55,56% και στο Ρέντη από 13,33% μέχρι 43,75%.

Κερατσίνι- Δραπετσώνα
Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου στην κοινότητα της Δραπετσώνας στην πλειοψηφία των ζωνών, το 2022 είχαμε αύξηση σε σχέση με το 2021, 33%.
Παράλληλα, στην κοινότητα του Κερατσινίου η αύξηση στις περισσότερες ζώνες αγγίζει το 20%.

Πέραμα:
Το Πέραμα χωρίζεται σε πέντε οικιστικές ζώνες. Σε όλες έγιναν μεγάλες αυξήσεις, που ξεκινούν από 22% (Α ζώνη) φτάνουν μέχρι 28,5% (Ε’ Ζώνη).
«Από όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα προκύπτει ότι η Πολιτεία έχει μετατρέψει το
Πέραμα στην «πίσω αυλή της Αττικής» με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται συνεχώς η αξία
των ακινήτων της πόλης από όλα τα παραπάνω. Είναι αδιανόητο σε μια τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά πόλη να αυξάνονται έτι περαιτέρω οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και συνακόλουθα η φορολογία των πολιτών όταν μάλιστα η πόλη αυτή μαστίζεται από την ανεργία ενώ τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση
», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι και εδώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσαν «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις