Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Εδώ και 18 χρόνια ο Πειραιάς έχασε τα Ποσειδώνια και τα οφέλη τους. Στη Πολιτεία ρίχνει ευθύνες ο Γ. Μώραλης!

Θλίψη προκαλεί η διαπίστωση ότι ο Πειραιάς φαίνεται να χάνει, οριστικά, τη μεγάλη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» και τα οφέλη της για την τοπική οικονομία!
Η διεθνής έκθεση, που φέτος συγκεντρώνει αντιπροσωπείες εταιρειών, με αντικείμενο γύρω από τη Ναυτιλία (ναυπηγεία, ναυλομεσίτες, εφοδιαστές κ.α.), από 88 κράτη, φαίνεται ότι με την διαρκή γιγάντωσή της, θα χρειαστεί, τα επόμενα χρόνια, μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και από το Metropolitan Expo, που διαθέτει τέσσερις αίθουσες συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 43.000 τετραγ. μέτρων.
Δυστυχώς, ο Πειραιάς από το 2004 και μετά δεν διαθέτει ούτε έναν εκθεσιακό χώρο, όχι τέτοιων διαστάσεων αλλά ούτε και μικρότερων, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει, ξανά, την έκθεση, η οποία συγκεντρώνει πολυμελείς αποστολές εκθετών αλλά και πολλούς επισκέπτες. Δυστυχώς, απ’ όλη αυτή την κίνηση το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν ωφελείται σχεδόν τίποτα.
Είναι γεγονός ότι από το 2004 όλοι οι δήμαρχοι  (Π. Φασούλας, Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Μώραλης) έχουν αναφερθεί στην βούλησή τους να κάνουν προσπάθειες, ώστε να δημιουργηθεί, στην πόλη, ένας κατάλληλος εκθεσιακός χώρος και να επιστρέψουν τα «Ποσειδώνια».
Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι οι (όποιες) προσπάθειες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα!
Και τώρα, για προφανείς λόγους, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, στον ΠΟΙΑΘ, με αφορμή την έναρξη των φετινών Ποσειδωνίων, επέλεξε, απλά, να επιρρίψει τις ευθύνες για την απώλεια των Ποσειδωνίων στην Πολιτεία!
«Η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει έναν κατάλληλο χώρο και υποδομές, ώστε η μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση, να διεξάγεται στο μεγάλο λιμάνι της χώρας», είπε, χαρακτηριστικά, χωρίς να πει το παραμικρό για τυχόν προσπάθειες του Δήμου σε αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως, είπε και ο ίδιος «από το 1976 έως και το 2004, τα Ποσειδώνια διεξάγονταν στον Πειραιά, και συνέβαλαν ενεργά στην εδραίωση του Πειραιά σε ένα σημαντικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο».
Τότε, λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον μεγάλο σεισμό του 1999 στο μοναδικό εκθεσιακό κέντρο της πόλης, την «Παγόδα» και το αναγκαστικό κλείσιμό της, τα Ποσειδώνια…. μετανάστευσαν στην Αθήνα.
Ο κ. Μώραλης δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα της «Παγόδας», που παραμένει αναξιοποίητη και ρημαγμένη, απλά περιορίστηκε να αποδώσει τη μεταφορά της έκθεσης στην «επιτυχία των Ποσειδωνίων» και στη «συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους».
Έτσι, τώρα, μετά από 18 χρόνια, που τα Ποσειδώνια δείχνουν να έχουν αποχαιρετήσει οριστικά την πόλη ο Πειραιάς θα περιοριστεί να φιλοξενήσει, εκ των πραγμάτων, τον ιστιοπλοϊκό αγώνα, που γίνεται στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων (Posidonia Cup) και τον αγώνα δρόμου Posidonia Running Event, που θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις