Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Απίστευτο! Διαβάστε ποια κράτη κερδίζουν από την μείωση της ροής Ρώσικου πετρελαίου στην Ευρώπη

Ποια κράτη έχουν κερδίσει από την μείωση της ροής ρώσικου πετρελαίου στην Ευρώπη;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε! Δεν πρόκειται για τους γνωστούς «γίγαντες» της Μέσης Ανατολής! Μιλάμε για τη «δεύτερη ομάδα», για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, των κρατών μελών του ΟΠΕΚ.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα —δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών— απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να προχωρήσουν σε πρόσθετες αποστολές στην Ευρώπη, παρά την άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα.
Αντίθετα, από εκεί που αυξήθηκαν οι εισροές πετρελαίου στην Ευρώπη είναι από τα κράτη της Δυτικής Αφρικής, κυρίως η Νιγηρία και η Αγκόλα.
Συγκεκριμένα, οι μέσες αποστολές αργού από τη Δυτική Αφρική στην Ευρώπη έφτασαν τα 1,23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αυξημένες κατά 40% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Αυτό το άλμα έρχεται παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία και η Αγκόλα, οι κύριοι παραγωγοί της περιοχής, αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή, καθώς παλεύουν με τη μειωμένη δυναμικότητα, τις μειωμένες επενδύσεις και τις λειτουργικές διακοπές.
Βεβαίως, οι ΗΠΑ ήταν ο συνολικός κορυφαίος προμηθευτής που αντικατέστησε τους ρωσικούς όγκους στην Ευρώπη. Και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε σχέδια για πλήρη απαγόρευση των ρωσικών προμηθειών, τα αφρικανικά έθνη μπορεί να μην έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν.
Αυτό θα μπορούσε να παρουσιάσει τα βαρέα μέλη του ΟΠΕΚ στον Περσικό Κόλπο -προφανώς απρόθυμα να διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό μερίδιο αγοράς της Μόσχας μέχρι στιγμής- με μια ευκαιρία πολύ δελεαστική για να αντισταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις