Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Γιατί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ μιλάει για νέες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη; Τι φοβάται με την Οικονομία

«Μαύρα σύννεφα» σκεπάζουν την ελληνική οικονομία ενώ επιχειρήσεις εξετάζουν να βάλουν νέες αυξήσεις σε βασικά είδη παρότι μέχρι τώρα έχουν γίνει αυξήσεις- ρεκόρ.
Τα παραπάνω ανησυχητικά «μηνύματα» εξέπεμψε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
• «(…) η διεθνής, η ευρωπαϊκή και, κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία».
• «(…) οι υψηλές τιμές ενέργειας, ενδεχομένως να έχουν αρνητική συνέπεια στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας κατά 1%. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν συνέπειες σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως την πρωτογενή παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα, την βιομηχανία, το εξαγωγικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό»..
«Το συνολικό κόστος δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, αφού πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου ενώ δημιουργείται στασιμοπληθωρισμός που φέρνει ανατιμήσεις ρεκόρ στα καύσιμα, στα σιτηρά, σε ζωοτροφές και λιπάσματα και, κατά συνέπεια, μεγάλες ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 30% σε ψωμί, γαλακτοκομικά, κρέας, ζυμαρικά και πολλά ακόμη βασικά αγαθά», ανέφερε ο ίδιος. Και αποκάλυψε ότι:
«Επιχειρήσεις-μέλη του Ε.Β.Ε.Π., για το κόστος ενέργειας, δηλώνουν ότι έχουν ήδη αναγκαστεί να εφαρμόσουν αυξήσεις 10-20% στα προϊόντα τους και αναμένεται το προσεχές διάστημα να επανεξετάσουν νέες αυξήσεις τιμών».
Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 863 εκατ. Ευρώ, με το συνολικό ιδιωτικό χρέος να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις