Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Νέο κτήριο πέφτει στο τραπέζι για να στεγάσει το δικαστικό μέγαρο Πειραιά. Ποιο είναι και τι ανησυχία υπάρχει

Η φωτό παραχωρήθηκε από τον Δήμο
Μετά το «ναυάγιο» της λύσης του παλαιού κτηρίου της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» νέα πρόταση «πέφτει» στο τραπέζι για τη δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου, στον Πειραιά.
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Κατά τη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος σχεδόν όλοι οι βουλευτές Α’ Πειραιά (από τη ΝΔ Κ. Κατσαφάδος, Γ. Μελάς, Χρ. Μπουτσικάκης και Ν. Μανωλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και από το ΚΚΕ (Β’ Πειραιά) Διαμάντω Μανωλάκου), οι επικεφαλής των μεγαλύτερων σε δύναμη δημοτικών παρατάξεων (Ν. Βλαχάκος, Ν. Μπελαβίλας και η κ. Μανωλάκου), εκπρόσωποι φορέων κ.α., αποφασίστηκε να γίνει η εξής κίνηση:

•    Να ζητηθεί άμεσα συνάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης από τον κ. Μώραλη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλία Κλάππα και να τεθεί το θέμα της δημιουργίας του νέου δικαστικού μεγάρου, στο δημόσιο κτήριο των Τελωνείων, στην Ακτή Κονδύλη, που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών,
Το κτήριο των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, διαθέτει πάρκινγκ και σήμερα στεγάζει εκεί μια υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η χρήση του για δικαστικό μέγαρο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν αλλά προκρίθηκαν άλλες.
Η εικόνα από το Google Earth

Να σημειώσουμε, μόνο, ότι τη τελευταία 10ετία έχουν συζητηθεί για τη δημιουργία δικαστικού μεγάρου άλλα τρία κτήρια (αποθήκες Κεράνη, στην οδό Θηβών, γιαπί της Ραλλείου, στη πλατεία Κοραή, «Κεράνης» και τώρα το κτήριο των Τελωνείων), τα οποία απορρίφθηκαν, τελικά, για διάφορους λόγους. Η τελευταία λύση του «Κεράνη» φαίνεται να εγκαταλείπεται μετά την κήρυξη του διαγωνισμού για την αγορά κτηρίου από το Δημόσιο ως άγονο.

Παλαιότερα είχαν ακουστεί προτάσεις και για το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, αλλά ουδέποτε εξετάστηκαν σοβαρά.
 

Άποψη του κτηρίου
Ωστόσο, σε αυτή τη φάση η πόλη καλείται εκτός από τον εντοπισμό του κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία του δικαστικού μεγάρου να «τρέξει» για να μην χαθεί η χρηματοδότηση, που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η βασική μας επιδίωξη είναι διττή: αφενός να ανεγερθεί στην πόλη μας το Δικαστικό Μέγαρο, αφετέρου να  βρίσκεται σε ένα σημείο που να εξυπηρετεί τη λειτουργία της πόλης συνολικά», ανέφερε σε δήλωσή του κ. Μώραλης. Και πρόσθεσε:
«Μείζον θέμα ασφαλώς είναι να μην χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αν τη χάσουμε θεωρώ ότι για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα έχουμε Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά».
«Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτής της σύσκεψης, τα οποία οδηγούν την  πολιτική ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη της το ενδεχόμενο να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο  στο ακίνητο της Ακτής Κονδύλη, εκεί που βρίσκονται τα πρώην τελωνεία είναι πολύ σημαντικό. Εκεί, πράγματι, θα μπορούσε να γίνει ένα εμβληματικό κτήριο και χρειάζεται να διερευνηθεί πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Πριν από οποιαδήποτε επανάληψη του διαγωνισμού πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνει σε αυτόν τον χώρο το νέο Δικαστικό Μέγαρο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣΠ Ηλίας Κλάππας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις