Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Παρέμβαση γυναικών στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας για το Κέντρο Υγείας. Ποιές είναι οι ελλείψεις του

 Δραματικές ελλείψεις υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, όπως ανέδειξε ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης, σε παρέμβαση, που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο για το Κέντρο Υγείας όσο και συνολικότερα για την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας Φροντίδας της πόλης.
Κατά τη παρέμβαση του ο Σύλλογος απαίτησε, εδώ και τώρα, η Δημοτική Αρχή να

πιέσει κι αυτή από την πλευρά της ώστε να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το Κέντρο να εξοπλιστεί με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. «Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους και συγχρόνως πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών», αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά,
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των γυναικών που παρευρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε και υπόμνημα με την καταγραφή των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της Νίκαιας και τα αιτήματα του.
Το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:
«Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας που καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 κατοίκους του δήμου μας, αλλά και πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής (Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα):
● Είναι ανύπαρκτες βασικές ειδικότητες, όπως πνευμονολόγος, ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, ουρολόγος.
● Υπάρχουν δύο παθολόγοι, εκ των οποίων η μία είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης και η δεύτερη επικουρική. Μάλιστα, η τελευταία παραβρίσκεται και στον όροφο των εμβολιασμών για έκτακτα περιστατικά.
● Οι δύο καρδιολόγοι είναι επικουρικοί, ο χειρουργός πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και η μοναδική παιδίατρος εξυπηρετεί ανάγκες και του Κέντρου Υγείας Αίγινας, με αποτέλεσμα να μην αρκεί για τις ανάγκες των δημοτών.
● Το ίδιο ισχύει και για τον μοναδικό γυναικολόγο και μια σειρά ειδικοτήτων που, ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες, χρειαζόμαστε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας και αναγκαζόμαστε είτε να αμελούμε την πρόληψη της υγείας μας είτε να απευθυνόμαστε στην ιδιωτική Υγεία, την οποία χρυσοπληρώνουμε. Ακόμα και για τον απλό ετήσιο γυναικολογικό μας έλεγχο, που στην κυριολεξία σώζει ζωές, το Κέντρο Μάνας & Παιδιού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες.
● Επίσης, σε μια τόσο μεγάλη περιοχή θα έπρεπε να υπάρχουν φυσιοθεραπευτές και ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος χώρος για τις φυσιοθεραπείες.
● Όσον αφορά στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας σαν εμβολιαστικό κέντρο, είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη παρασκευαστών αλλά και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού δυναμικού.
● Το προσωπικό δίνει τον καλύτερο του εαυτό όμως είναι αδύνατο να καλύψει τα κενά
».
«Ως μέλος και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), θέση μας είναι ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως και συνολικά η υγεία, είναι κοινωνικό αγαθό που το δικαιούνται όλοι, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Ούτε σαν σκέψη δε διανοούμαστε να δοθεί η αρμοδιότητα για την ΠΦΥ στους Δήμους. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο λαός της πόλης μας έχει πικρή πείρα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κτιριακά και καθαριότητα σχολείων) χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό», συνεχίζει ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας. Και προσθέτει:
«Λίγους μήνες πριν, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος μας προχώρησε στη δωρεά ενός υπερηχοτομογράφου στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, γεγονός που αναμφισβήτητα είναι θετικό τόσο για εμάς τους δημότες όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια του. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η προμήθεια ενός Κ.Υ. με τον απαραίτητο εξοπλισμό και η στελέχωση με προσωπικό πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, ώστε πάντα και σε όλες τις συνθήκες να διασφαλίζεται η σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις