Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Από τον Πειραιά θα φύγει το ρεύμα για τη Κρήτη. Δείτε φωτό του πλοίου που θα ρίξει υποβρύχιο καλώδιο

Το μεγάλο πρόγραμμα της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την κάλυψή της με ηλεκτρική ενέργεια αρχίζει να υλοποιείται.
«Πρωταγωνιστής» του εγχειρήματος το ειδικά κατασκευασμένο, νεότευκτο πλοίο «Nexans Aurora», που κατέπλευσε στον Πειραιά.
Το πλοίο, μήκους 149 μέτρων, θα ποντίσει το υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας, που θα χρησιμοποιηθεί για την διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπως έχει γίνει γνωστό από τη Nexans, που ανέλαβε το έργο, το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα έχει μήκος 335 χιλιόμετρα (!)και θα ανήκει κατά 100% στον ΑΔΜΗΕ, τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου στην Ελλάδα.

Το καλώδιο θα εκτείνεται σε μια υποθαλάσσια απόσταση 335 χιλιομέτρων από την περιοχή της Αττικής στην ηπειρωτική Ελλάδα έως την περιοχή του Ηρακλείου στην Κρήτη. Τα βαθύτερα τμήματα του καλωδίου θα είναι εγκατεστημένα σε βάθη έως και 1.200 μέτρα και θα διαθέτουν αγωγό αλουμινίου διατομής 1.500 mm². Το καλώδιο θα προστατεύεται με χαράξεις στον πυθμένα της θάλασσας χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτόξευσης νερού Nexans Capjet μέχρι 600 μέτρα βάθος νερού.
Το καλώδιο HVDC θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της Nexans στο Halden της Νορβηγίας ή/και στο εργοστάσιο στο Futtsu της Ιαπωνίας.
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 35 μήνες, οπότε η Nexans θα παρέχει ένα υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα HVDC ισχύος 500 μεγαβάτ (MW) για να σχηματίσει το ήμισυ της συνολικής διπολικής διασύνδεσης 1.000 MW.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις