Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Ξεκινάει διαγωνισμός για την αγορά κτηρίου. Που θα βρίσκεται

Δρομολογήθηκε η διεξαγωγή διαγωνισμού για την αγορά κτηρίου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, στο οποίο θα στεγαστεί το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά.
Η θετική εξέλιξη, που αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος, που βασανίζει τον Πειραιά εδώ και πολλές δεκαετίες, δρομολογήθηκε την Παρασκευή 8/10 με την δημοσίευση στη "Διαύγεια" της διακήρυξης του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά του κτηρίου.
Το "καλό νέο", που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ανακοινώθηκε, την Παρασκευή 8/10, από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη σε χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία πραγματοποιεί τις εργασίες της στο Δημοτικό Θέατρο.
"Σήμερα είναι ακόμα μια ευχάριστη ημέρα για τον Πειραιά. Μετά από 35 χρόνια στασιμότητας και προσωρινής εγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτήριο της Σκουζέ, αναρτήθηκε στη διαύγεια η διακήρυξη  του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πειραιά, με συγκεκριμένες απαιτήσεις", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μώραλης.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει, πάντως, ν' αναφερθεί ότι πριν από την ¨προσωρινή" εγκατάσταση του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Πειραιά στο κτήριο της οδού Σκουζέ οι υπηρεσίες τους παρέμεναν, για δεκαετίες, διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια της πόλης και αποτελούσε πολύ παλαιό αίτημα της πόλης η κατασκευή ενός δικαστικού μεγάρου, που θα στεγάζει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες.

Ο διαγωνισμός

 Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της στέγασης όλων των δικαστικών υπηρεσιών, φαίνεται ότι κινείται ο διαγωνισμός, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου 2021.
Η αναζήτηση νέου κτηρίου ξεκίνησε αφού "ναυάγησε" η επιλογή της διαμόρφωσης σε Δικαστικό Μέγαρο του κτηρίου της Ραλλείου στην πλατεία Κοραή, η οποία είχε γίνει και διεκδικήθηκε επί 8 χρόνια από τους φορείς της πόλης, για να αποτραπεί η μεταφορά των δικαστηρίων στις παλιές καπναποθήκες του "Κεράνη" στην οδό Θηβών στη Νίκαια, όπως συζητείτο τότε.
Τώρα, οι προδιαγραφές, που τίθενται "δείχνουν" ως μια καλή λύση το άλλο κτήριο του "Κεράνη" στα Καμίνια, που παραμένει, εδώ και περίπου 20 χρόνια, κλειστό.
Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει ορίζεται ότι:
•    Το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Πειραιά και έχει επιφάνεια 30.000 τ.μ. (με απόκλιση 5%) και περιλαμβάνει αυτοτελές κτίριο εντός ενός ενιαίου οικοδομικού τετραγώνου.
Ακόμα, θα πρέπει:
i, Να βρίσκεται πλησίον γραμμής τραμ ή γραμμής Ο.Α.Σ.Α. ή γραμμής υπόγειου ή
υπέργειου σιδηροδρόμου.
ii. Να απέχει από τον κεντρικό λιμένα Πειραιά κατ’ ανώτατο όριο 1.500 μ. και κατά
κατώτατο όριο 500 μ.
iii. Να βρίσκεται πλησίον κεντρικής οδικής αρτηρίας με άμεση σύνδεση με τον
λιμένα Πειραιά και την πόλη των Αθηνών, καθώς και με άμεση πρόσβαση σε
Εθνικές Οδούς.
iv. Να παρέχει ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση σε μεταγωγικά οχήματα εντός
εσωτερικού αυλείου χώρου.
v. Να παρέχει χώρο στάθμευσης τουλάχιστον δύο μεταγωγικών οχημάτων εντός
εσωτερικού αυλείου χώρου.
vi. Να διαθέτει τoυς απαιτούμενους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εσωτερικούς
χώρους στάθμευσης και τουλάχιστον 2.500 μ2.
vii. Να διαθέτει ελάχιστο ύψος ορόφων 3,80 μ. για την εξυπηρέτηση των δικαστικών
αιθουσών.
viii. Η χρήση γης να επιτρέπει τη χρήση διοίκησης - γραφείων.
Ακόμα, τίθενται μια σειρά προδιαγραφές αρχιτεκτονικές και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Το ανώτατο ποσό, που θα διατεθεί είναι 80.954.000€.

@(Σχόλιο): Για να δούμε θα υπάρξει άλλο κτίριο, που να πληρεί αυτές τις προδιαγραφές, εκτός από αυτό του "Κεράνη"; Για να δούμε...
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις