Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Ανησυχούν στο Ν. Φάληρο για πλημμύρα του Κηφισσού. Τι θα κάνουν για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα

Μια σειρά από αποφάσεις για «καυτά» θέματα της περιοχής του Νέου Φαλήρου λήφθηκαν στην διάρκεια συζήτησης στελεχών της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», με επικεφαλής το Νίκο Μπελαβίλα, με κατοίκους της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας του Πειραιά
Η συζήτηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο αειθαλής διανοούμενος-καλλιτέχνης, Μιχάλης Κάσσης πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, στην Αίθουσα Προσκόπων κάτω από τη Γέφυρα του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο.
Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε ότι τους κατοίκους της περιοχής απασχολούν α) η ανάληψη πρωτοβουλιών άμεσης και ευέλικτης δράσης για την επιτακτική ολοκλήρωση των έργων στον Κηφισό, β) η απαραίτητη λειτουργία τοπικού ιατρικού κέντρου, γ) η αποτροπή ανεξέλεγκτων  παραχωρήσεων και αποκλειστικών χρήσεων στο ΣΕΦ, δ) η ανάγκη δημιουργίας αθλητικών χώρων και χώρων πρασίνου, ε) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Οικόπεδο Μελετοπούλου και στ) τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάπλαση στο Μικρολίμανο.
«Με πρωτοβουλίες στο Κοινοτικό Συμβούλιο από την έμπειρη Μαρία Ζορμπαλά και τον νέο κοινοτικό μας σύμβουλο Ιάσονα Δέδε (Κιαμίλ Αχμέτ) -στη θέση της δραστήριας Μαργαρίτας Κορωναίου που παραιτήθηκε- και μαζί με τους κατοίκους του Νέου Φαλήρου, ο «Πειραιάς για Όλους» ρίχνεται στο πεδίο των δημιουργικών προτάσεων και των διεκδικήσεων σε συνεργασία και με συλλογικότητες των όμορων δήμων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης.
Αναλυτικά, τα θέματα, που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
Κηφισός: Συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν κοινές συντονισμένες δράσεις με συλλογικότητες όμορων Δήμων -όπως η Μεσοποτομία του Μοσχάτου- καθώς το μπλοκάρισμα των έργων που ξεκίνησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Δούρου και οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, τον καθιστούν πιο απειλητικό από ποτέ εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση του προγράμματος  ανάπλασής του, με άμεση προτεραιότητα στην εκβάθυνση-καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου των εκβολών του. Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Μπελαβίλας αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες του προέδρου της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπου Λιακόσταυρου να προειδοποιεί με τεκμηριωμένα υπομνήματα τους αρμόδιους για να σωθεί ό,τι σώζεται.

• Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Κάποτε υπήρχε ένα τοπικό κέντρο υγείας στη Μυρτιδιώτισσα, που έδινε μια ασφάλεια στην περίπτωση που κάτι δυσάρεστα απρόοπτο συνέβαινε. Τώρα τρέχουν οι κάτοικοι στο κέντρο του Πειραιά να βρουν γιατρό, να εξυπηρετηθούν για μια συνταγογράφηση, να βάλουν ράμματα σε ένα τραύμα. Πολίτες κατώτερης ιατρικής μέριμνας αισθάνονται και δίπλα τους να ορθώνεται ένα Metropolitan που τους βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα με πληρωμένη υγειονομική φροντίδα, φράξιμο δρόμων και χρήση εγκαταλειμμένου υπαίθριου χώρου για ιδιωτικό πάρκινγκ. Και εδώ εντοπίζεται η πρόκληση· πώς το Μetropolitan θα συνυπάρξει αρμονικά και θα λειτουργήσει όχι μόνο προς ίδιον όφελος αλλά και προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της.
• ΣΕΦ: Ένας χώρος που δημιουργήθηκε για τους Πειραιώτες/ισσες, τον αθλητισμό και τη νεολαία επανήλθε στο δημόσιο (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), μετά τις προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας Πειραιά με τον Γιώργο Γαβρίλη. Πρόκειται για θετική εξέλιξη που πρέπει να βελτιωθεί, καθώς κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Διοικητικό του Συμβούλιο του ΣΕΦ, με λόγο βαρύνοντα στο αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης. Επίσης, χρειάζεται επαγρύπνηση για να αποτραπούν ανεξέλεγκτες παραχωρήσεις, αποκλειστικότητες των χρήσεων και αποψίλωση πρασίνου που δεν μας περισσεύει.
• Εθνικός και έλλειψη αθλητικών χώρων: Η περιπλάνηση ενός ιστορικού σωματείου από δήμο σε δήμο εκτός των ορίων του Πειραιά συνιστά την επιτομή αυτού που χρόνια λείπει από την πόλη· αθλητικοί χώροι προσβάσιμοι σε όλους και όλες και κυρίως στα παιδιά, για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους αλλά και για την καλλιέργεια της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης και της άμιλλας.
• Οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ: Σε φάση δρομολόγησης η ανάπλασή του, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Ιούνιος 2021) για την αγορά των 35 από τα 42 στέμματα του οικοπέδου και η διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου και κλασσικού αθλητισμού.
• Οικόπεδο Μελετόπουλου (πρώην λούνα παρκ): Τρία χρόνια τώρα καθυστερεί αδικαιολόγητα η αγορά του -ενώ έχει εισπραχθεί το ποσό που απαιτείται μέσω των ανταποδοτικών τελών- για τη δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Και το ερώτημα που τίθεται έντονα είναι μήπως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις αλλαγής χρήσης.
• Μικρολίμανο: Στενή παρακολούθηση των επί μέρους θεμάτων της ανάπλασης του. Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε με την απορροή των όμβριων υδάτων, όταν στην πρόσφατη νεροποντή, η Βότση μετατράπηκε σε χείμαρρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις