Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΒΙΝΤΕΟ: Καταδρομική επιχείρηση της Greenpeace σε σταθμό φυσικού αέριου ενάντια στα ορυκτά καύσιμα

Η φωτό είναι του Gregor Gobec
από το site της Greenpeace Κροατίας

Με «καταδρομική» επιχείρηση σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) η διεθνής οικολογική οργάνωση Γκρινπις (Greenpeace) έστειλε ηχηρό μήνυμα για να σταματήσει η χρήση ορυκτών αερίων και γενικότερα των ορυκτών καυσίμων.
Η επιχείρηση έγινε από ακτιβιστές της Greenpeace Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης (CEE) και εντασσόταν στην εκστρατεία, που πραγματοποιείται με επίκεντρο το πλοίο της οργάνωσης ARCTIC SUNRISE για να προωθήσει τις προσπάθειες για τη διακοπή της χρήσης LNG και την απαγόρευση της διαφήμισης ορυκτών καυσίμων.
Έτσι, ακτιβιστές της οργάνωσης ξεκίνησαν με ταχύπλοες πλαστικές βάρκες από το πλοίο και έφτασαν

στον τερματικό σταθμό LNG στη περιοχή Omišalj της νήσου Krk της Κροατίας, στην Αδριατική, όπου έγραψαν με σπρέι «Climate Killer»  (Κλιματικός δολοφόνος) για να προειδοποιήσουν ότι το ορυκτό αέριο συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα οι ακτιβιστές «σημάδεψαν» στη νέα εγκατάσταση LNG, που έχει ονομαστεί LNG Croatia. Ωστόσο, η ίδια η οργάνωση διευκρίνισε ότι η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε δίπλα στον τερματικό σταθμό LNG που άνοιξε πρόσφατα, μια εγκατάσταση που κόστισε 233,6 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια .
Η κροατική κυβέρνηση αντί να αναζητήσει λύση στην ενεργειακή κρίση σε μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω την υποδομή φυσικού αερίου και να αναζητήσει νέα κονδύλια της ΕΕ προειδοποιούν ακτιβιστές.
Πρόσφατα ακτιβιστές της Greenpeace είχαν αποκλείσει το μεγαλύτερο συγκρότημα διυλιστηρίων πετρελαίου της Ευρώπης στο Ρότερνταμ απαιτώντας απαγόρευση διαφημίσεων ορυκτών καυσίμων
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος, που επιλέχθηκε για τη δράση δεν είναι τυχαίος, καθώς επίκειται η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών για να συζητήσουν την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Για να δείτε βίντεο από την επιχείρηση πατήστε εδώ


Με αφορμή αυτή την συνάντηση  η Greenpeace επισημαίνει ότι το ορυκτό αέριο δεν είναι η λύση και ότι η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα βλάπτει το κλίμα και την οικονομία και τα νοικοκυριά.
«Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από την αναταραχή στην αγορά ορυκτών καυσίμων, η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να συζητά πώς να αυξήσει περαιτέρω την εξάρτησή της από το ορυκτό αέριο και έτσι να μας ωθήσει περαιτέρω προς μια κλιματική καταστροφή. Η βιομηχανία ορυκτού φυσικού αερίου και πετρελαίου πλουτίζει με έξαρση των τιμών της ενέργειας και εμβάθυνση της κλιματικής κρίσης 

Ο χάρτης της περιοχής που έγινε η
επιχείρηση της Greenpeace

και ο λογαριασμός τελικά πληρώνεται από τους πολίτες. Το δημόσιο χρήμα πρέπει να σταματήσει να δαπανάται για τη χρηματοδότηση νέων υποδομών φυσικού αερίου, δηλαδή ορυκτών. Όλες οι νέες επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακή απόδοση και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε η Petra Andrić, υπεύθυνη προγράμματος στην Greenpeace στην Κροατία.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου συνδέεται συχνά με ανεξέλεγκτη διαρροή μεθανίου και ότι αυτό έχει πιο επιζήμιες συνέπειες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μας διαβεβαιώνει ότι το ορυκτό αέριο είναι μια ασφαλής λύση για το κλίμα. Αυτό είναι ψέμα! Το φυσικό αέριο τροφοδοτεί την κλιματική κρίση όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων προωθεί μια ψευδή εικόνα και χρησιμοποιεί την προπαγάνδα της για να αποσπάσει την προσοχή και να παραπλανήσει το κοινό, με σαφή στόχο να καθυστερήσει μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση. Είμαστε εδώ σήμερα για να εκθέσουμε μια βιομηχανία που αξίζει τον τίτλο του «δολοφόνου του κλίματος», δήλωσε η Joanna Flisowska, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εκστρατείας Greenpeace κατά του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις