Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Περίεργη επίθεση σε πλοίο μέσα σε λιμάνι της Γαλλίας δημιουργεί ανησυχία για τη "νέα κανονικότητα"

Η φωτό είναι από το fleetmon.com
Μια περίεργη ιστορία, που διαδραματίστηκε στη Δουνκέρκη της Γαλλίας προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Ναυτιλιακό χώρο κάνοντας έγκυρα διεθνή ναυτιλιακά site να διερωτώνται εάν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα…. Κανονικότητα!
Η υπόθεση εξελίχθηκε στο (κατασκευής 2009) με σημαία Λιβερίας φορτηγό «Trudy», χωρητικότητας 30790 τόνων, που ανήκει σε μεγάλη εταιρεία, με έδρα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις αρχικά δημοσιεύματα, το πλοίο, το οποίο έχει Ρουμάνο πλοίαρχο και 20μελές πολυεθνικό πλήρωμα (Ρώσοι, Φιλιππινέζοι, Αιθίοπες και ένας Ουκρανός ναυτικός) αναχαιτίστηκε, τη 1η Οκτωβρίου, από τη Γαλλική ακτοφυλακή ενώ έπλεε στη Μάγχη με προορισμό την Αμβέρσα στο Βέλγιο.
Όπως έγινε γνωστό το «Trudy» είχε

αναχωρήσει από τη Βραζιλία και μια ενδιάμεση στάση μιας ημέρας  για ανεφοδιασμό στο Λάς Πάλμας ξεκίνησε για το λιμάνι του Βελγίου. Ωστόσο, στις γαλλικές διωκτικές αρχές έφτασε από μια «πηγή» η πληροφορία για πιθανή διακίνηση ναρκωτικών με το πλοίο και γι’ αυτό αναχαιτίστηκε και οδηγήθηκε στη Δουνκέρκη.
Μετά από έρευνα σε αμπάρι του πλοίου, κρυμμένη κάτω από μέρος του φορτίου, πιθανόν, χύδην, βρέθηκε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, βάρους μεγαλύτερου του ενός τόνου (1.127 κιλά). Το πλοίο κατασχέθηκε και το πλήρωμα οδηγήθηκε στο Παρίσι για την διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας.
Από την αρχή η σύλληψη όλου του πληρώματος προκάλεσε έντονα ερωτηματικά και ναυτιλιακά site διερωτήθηκαν εάν είχαμε μια πιθανή περίπτωση υπερβάλλοντος ζήλου των διωκτικών οργάνων. Πάντως, μετά την ανάκριση από τις δικαστικές αρχές τα 15 μέλη του πληρώματος παραμένουν υπό κράτηση ενώ πέντε απελευθερώθηκαν.
Στο μεταξύ, φαίνεται ότι στο πλοίο, που παρέμενε κατασχεμένο μέσα στο λιμάνι της Δουνκέρκης είχε εγκατασταθεί νέο πλήρωμα. Και το βράδυ της 10ης προς 11 Οκτωβρίου συνέβη το πιο περίεργο περιστατικό.
Ενώ το πλοίο συνέχιζε να βρίσκεται μέσα στο λιμάνι έγινε επίθεση από μια ομάδα 10- 12 ένοπλων, που κρατούσαν στα χέρια ξύλινες ράβδους. Οι οπλοφόροι ακινητοποίησαν το πλήρωμα, κατέλαβαν το πλοίο, χτυπώντας και τραυματίζοντας ορισμένους ναυτικούς και άρχισαν να ψάχνουν διεξοδικά το πλοίο και το φορτίο, χωρίς προφανή στόχο.
Περίπου στις 5 το πρωί οι δράστες έφυγαν από το πλοίο, χωρίς όπως φάνηκε ν’ αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα από τις τοπικές αρχές, χωρίς να συλληφθεί κανένας, χωρίς να γίνει καταδίωξη, χωρίς να αντιπαρατεθεί κανένας μαζί τους, εκτός φυσικά από το πλήρωμα. Με δύο λόγια έκαναν αυτό που σχεδίαζαν να κάνουν και εξαφανίστηκαν.
Αργότερα το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, που όπως έκαναν γνωστό διενεργούν έρευνα για την «απαγωγή» του πλοίου και του πληρώματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δράστες μιλούσαν «μάλλον στ’ αγγλικά» και «πιθανός στόχος ήταν η συλλογή ναρκωτικών και χρημάτων».
Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν πάρα πολλά και έγκυρα ναυτιλιακά site σημειώνουν με νόημα ότι πλέον καταγράφονται όλο και μικρότερες διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των παγκόσμιων «καυτών σημείων» όπως ο Κόλπος της Γουινέας όσον αφορά το δίκαιο και την ασφάλεια. Καλώς ήλθατε στο «χτίστε ξανά καλύτερα» και μια «νέα κανονικότητα»…….

Με πληροφορίες από το fleetmon.com και το www.sudouest.fr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις