Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Τροπολογία- δώρο στους εφοπλιστές παρατείνει τη μείωση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών

Με τροπολογία δίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας παράταση στο δικαίωμα των εφοπλιστών να παραβιάζουν την οργανική σύνθεση, δηλαδή τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία.
Αυτό καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), που ζητάνε την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος!
Πρόσχημα για την παράταση του μέτρου είναι η πανδημία και οι αντικαταστάσεις «για την παλινόστηση των χιλιάδων ναυτεργατών που βρίσκονται σε πολύμηνο εγκλωβισμό στα ποντοπόρα καράβια και με ευθύνη των εφοπλιστών και της κυβέρνησης χωρίς  κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος», όπως αναφέρεται η στην ανακοίνωση των τριών Σωματείων.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:
«Οργανική σύνθεση πλοίων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953
1. Για το χρονικό διάστημα από την Ιη.ΙΟ.2Ο21 έως και την 31η,12.2021, στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3000 κ.ο.χ., που έχουν νηολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953 (Α’ 317), δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις οργανικής σύνθεσης των παρ. ΑΙ και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται παρ. Β3 του ως άνω όρου 8.
2. Η χρονική περίοδος που προβλέπεται στην παρ.1 δύναται να παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) από το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ. 1, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος έξαρσης πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19
»
«Αποτελεί συνέχεια του αντεργατικού ν.4714/2020 που κατάργησε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια και αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που το υπηρετούν για την ενίσχυση των κερδών του, δεν διστάζει να γίνεται πιο βίαιο, πιο επιθετικό, να αυξάνει διαρκώς την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών» καταλήγουν τα Σωματεία, Και προσθέτουν:
«Καταγγέλλουμε και απαιτούμε ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η αντεργατική τροπολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις