Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ξηρασία πλήττει τη Νότιο Αμερική και ανεβάζει τις τιμές σε σιτάρι, σόγια και καλαμπόκι. Οι συνέπειες στη Ναυτιλία

Χάρτης ξηρασίας της Ν. Αμερικής
από τη NASA
Η Νότια Αμερική αντιμετωπίζει επί του παρόντος μιας από τις χειρότερες ξηρασίες, που έχουν εμφανιστεί εδώ και χρόνια!
Αυτή η κατάσταση, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ίσως και των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση του Αμαζονίου, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργειες καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας αλλά και στην διακίνησή αυτών των ειδών από τα ποτάμια της Παραγουάης και της Αργεντινής.
Ήδη, αυτά τα προβλήματα προκαλούν

αυξήσεις στις τιμές, που θα έχουν αντίκτυπο και στους καταναλωτές!
Τα σημάδια της ξηρασίας ξεκίνησαν στη Νότια Βραζιλία στα μέσα του 2018. Μέχρι το 2020, είχε εξαπλωθεί στη γειτονική Παραγουάη, τη Βολιβία και τη βόρεια Αργεντινή. Ο Μάθιου Ρόντελ, ένας υδρολόγος που εδρεύει στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA είπε: «Αυτή είναι η δεύτερη πιο έντονη ξηρασία στη Νότια Αμερική από το 2002»
Για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που δραστηριοποιείται εντός και εκτός αυτών των λιμανιών μεταφοράς, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Καθώς τα ποτάμια στεγνώνουν, καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνο τα πλοία να προσεγγίζουν σε αυτά τα λιμάνια.
Στα ολοένα και πιο ρηχά ποτάμια που διατρέχουν κορυφαίους παραγωγούς αυτών των ειδών, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη, οι φορτηγίδες μεταφέρουν λιγότερο από το συνηθισμένο φορτίο τους.
Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική στην Παραγουάη που η χώρα ζητά από τη γειτονική Βραζιλία να απελευθερώσει νερό από το γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα Itaipu, επειδή οι φορτηγίδες δεν μπορούν να κινηθούν.
Σε ένα βασικό σκέλος της Αργεντινής του ποταμού Parana 4.900 χιλιομέτρων (3.000 μίλια), η αβεβαιότητα σχετικά με τις εργασίες βυθοκόρησης θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τους αγρότες να μεταφέρουν τις συγκομιδές τους.
 Η Αργεντινή, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο για ζωοτροφές και σογιέλαιο για μαγείρεμα, αποστέλλει περίπου το 80% των καλλιεργειών της μέσω ποταμών. Στην παράκτια ξηρά Παραγουάη, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στην περιοχή, περίπου το 80% του εμπορίου της χώρας κινείται μέσω εσωτερικών υδατορευμάτων.
«Αυτή θα είναι μια δύσκολη χρονιά για ναυσιπλοΐα», δήλωσε ο Esteban dos Santos, επικεφαλής του Συνδέσμου Ναυπηγείων της Παραγουάης, όπου ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος ποταμοπλοΐας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα κινείται σε ύδατα βάθους τριών μέτρων (10 πόδια)  χαμηλότερο από το συνηθισμένο. "Τα κανάλια πλοήγησης γίνονται όλο και μικρότερα και πιο ρηχά κάθε μέρα."
Η κρίση της Νότιας Αμερικής είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις παγκόσμιες γεωργικές προμήθειες, που επηρεάζουν την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Εκτός αυτού, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς αυτή είναι μόνο η αρχή της σεζόν.
Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί σε αυτές τις ξηρασίες είναι οι ανεπαρκείς βροχές κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου για την αναπλήρωση των ποταμών. Και, πρόκειται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς εντείνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.
•    Με πληροφορίες από το fleetmon.com και το bloomberg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις