Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Άρθρο: 9 κρίσιμα σημεία για τη κυβερνητική απόφαση μεταφοράς Υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ

Γράφει «Ο Αθηναίος»*

Η εξαγγελία της μεταστέγασης εννέα (9) Υπουργείων στο παλαιό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προχειρότητας  της Κυβέρνησης, της προσπάθειας να αλλάξει η ατζέντα από τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και του επικείμενου νέου μνημονίου!
Έχει όμως κι άλλες πλευρές εξίσου ενδιαφέρουσες κι αποκαλυπτικές των προθέσεων και των σχεδιασμών της ΝΔ. Ας τις δούμε:
(1)    Εδώ και δεκαετίες (ήδη από την περίοδο Σημίτη) έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να απομακρυνθούν οι δημόσιες υπηρεσίες από το ιστορικό κέντρο για δύο κυρίως λόγους: αφενός να ακυρωθούν εμπεδωμένες κοινωνικές πρακτικές διαμαρτυρίας και να διαγραφεί η συλλογική μνήμη, τα σημεία αναφοράς, η δημοσιότητα της διαμαρτυρίας κι αφετέρου μια σειρά από ακίνητα ‘’φιλέτα’’ στο αποστειρωμένο από πραγματική κατοίκιση και κάθε άλλη δραστηριότητα ιστορικό κέντρο, να αλλάξουν χέρια (ιδιοκτησία) και χρήσεις αποδίδοντας τεράστια κέρδη στην κτηματαγορά (real estate) και σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
(2)    Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε διάφορες «αναπλάσεις» και «ειδικά χωροταξικά» να λειτουργούν ως το περιτύλιγμα και η «πατέντα» για  την πώληση της δημόσιας περιουσίας και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Οι ίδιοι οι ιδιώτες, προσφέρουν ‘’δωρεάν’’ τις μελέτες και εν συνεχεία αυτές υιοθετούνται, εγκρίνονται (τυπικά) και υλοποιούνται (ουσιαστικά) από την Κυβέρνηση. Απ’ το Φαληρικό «Δέλτα», ως το Ελληνικό, απ’ την ανάπλαση της Πανεπιστημίου έως τα ξενοδοχεία και τα mall που δόθηκαν  προίκα στην Cosco, καμιά ουσιαστική διαφορά δεν θα βρούμε.
(3)    Φυσικά, πιστοί στο ελληνικό πρότυπο της τσιμεντοποίησης και της  αντιπαροχής το έργο της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπει «μπουλντόζες» (για κατεδαφίσεις 66 κτηρίων (68.000 τμ), «μπετονιέρες» για να χτιστούν 7 νέα κτήρια (69.000 τμ και αγνώστων ακόμη στοιχείων ως προς το ύψος και την κάλυψη) και φυσικά (!) μερικά «πανωσηκώματα» (22.700 τμ).  
Από τα υφιστάμενα κτήρια θα διατηρηθούν 25. Ποιος αποφάσισε ποια κτήρια θα διατηρηθούν και ποια θα κατεδαφιστούν; Για μια ακόμη φορά αρμόδιες Υπηρεσίες, Επιτροπές και Συμβούλια παρακάμπτονται σε πρώτη φάση, για να έρθουν σε μεταγενέστερο χρόνο να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις αποφάσεις.
(4)    Η μετεγκατάσταση 9 Υπουργείων στο παλαιό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ, σχετίζεται με τις σοβαρές και αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής στρατιωτικής βιομηχανίας, η οποία αφού συστηματικά έχει υποβαθμιστεί, απαξιωθεί και καταστεί ‘’προβληματική’’, στη συνεχεία πωλείται όσο όσο, σε «επενδυτές» με προίκα αρκετά συμβόλαια για προμήθειες από το Ελληνικό Δημόσιο.  Από την ΕΑΒ ως τα Ναυπηγεία και την ΕΛΒΟ και την ΠΥΡΚΑΛ και στα ΕΑΣ (όλα αυτά κατά καιρούς αλλάζουν ονόματα, συγχωνεύονται, αλλάζουν χέρια κλπ) το έργο έχει παιχτεί δεκάδες φορές. Που θα πάει η ΠΥΡΚΑΛ; Χμ… στο Λαύριο (αλλά ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη γι’ αυτό).
(5)    Η μεταστέγαση 9 Υπουργείων, δηλαδή κτηρίων της επιτελικής δημόσιας διοίκησης προϋποθέτει σειρά από μελέτες (συγκοινωνιακές, κτηριολογικές, στατικής ενίσχυσης και διαμόρφωσης των κτηρίων που θα υποδεχθούν τις Υπηρεσίες, προσαρμογή στις απαιτήσεις των κανονισμών που ισχύουν για κτήρια αυτής της σπουδαιότητας σήμερα κ.α.). Προϋποθέτει μεταβολές στις υφιστάμενες χρήσεις γης και τον προσδιορισμό των επιπτώσεων που θα έχει η λειτουργία αυτού του «πάρκου υπουργείων» στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει κάτι απ’ όλα αυτά; Όχι!
(6)    Εννέα (!) Υπουργεία λοιπόν. Ο… χειρότερος «μπακάλης» θα έκανε έναν λογαριασμό πόσοι εργαζόμενοι και πολίτες θα πηγαινοέρχονται καθημερινά «εκεί», ποιες συγκοινωνιακές υποδομές θα ανταποκριθούν σ’ αυτή τη μαζική προσέλευση και αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων (σε συγκεκριμένες ώρες – ωράρια), πόσα τετραγωνικά μέτρα γραφείων και υποστηρικτικών χώρων (π.χ. αποθήκες, αρχεία, θέσεις στάθμευσης) απαιτούνται (κατά τους κανονισμούς). Ή μήπως στην πορεία θα εφευρεθεί η «κατά παρέκκλιση»;  Τα προς μετεγκατάσταση Υπουργεία σήμερα στεγάζονται σε συνολική επιφάνεια 350.000 τμ (κατά το power point της ΝΔ).  Σε επόμενη διαφάνεια μαθαίνουμε ότι η συνολική δόμηση στην ΠΥΡΚΑΛ θα είναι 133.000 τμ. Κάτι δεν βγαίνει στους λογαριασμούς ή εμμέσως μαθαίνουμε ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστούμε τόσες υπηρεσίες (και εργαζόμενοι) στο Δημόσιο Τομέα;  Ή τελικά δεν θα ‘’χωρέσουν’’ όλα τα Υπουργεία αλλά θα πάνε «κάποια» που κατά διαβολική σύμπτωση σήμερα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια;
(7)    Η  κατάσταση των βιομηχανικών κτηρίων του Συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ καθιστά ρεαλιστική την επισκευή τους τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευρά λειτουργικότητας δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές περιόδους (προφανώς για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες παραγωγής ενός εργοστασίου πυρομαχικών κι όχι γραφείων επιτελικής δημόσιας διοίκησης);
(8)    Το επιχείρημα ότι σε βάθος μερικών δεκαετιών θα ‘’γλιτώσουμε’’ από κάποια «ενοίκια» είναι προσχηματικό.  Κατ’ αρχήν δεν βρεθήκαμε στο «νοίκι» απ’ το πουθενά. Τα κτήρια πολλών Υπουργείων ήταν δημόσια περιουσία που πωλήθηκε διαμέσου των διαφόρων ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείων, Τραπεζών, με το Δημόσιο να εγγυάται πολύχρονες μισθώσεις στον νέο ιδιοκτήτη.
(9)    Το κόστος επισκευής και μετεγκατάστασης δεν είναι γνωστό (ποια μελέτη το προσδιόρισε στα 250 εκατ. €; Ποιος την εκπόνησε; Ποια υπηρεσία την έλεγξε και τη βρήκε αποδεκτή;) και επομένως δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν οικονομοτεχνικά όσα αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης έχουν νόημα (στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι και είναι…).  Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκε και η ‘’φόρμουλα’’ για το έργο: μέσω ΣΔΙΤ. Δεν ακούσαμε όμως κουβέντα για τα ανταλλάγματα που θα λάβει ο ιδιώτης ή με ποιες κρατικές εγγυήσεις θα χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Η «ΠΥΡΚΑΛ» θα αποδειχθεί στην πορεία είτε μια (ακόμη) πομφόλυξ (φούσκα και φλύκταινα), είτε ένα ωραιότατο σκανδαλάκι, περιβεβλημένο με την τυπική νομιμότητα (αλλοίμονο)!
Κι έτσι, για μια ακόμη φορά ο δημόσιος χώρος ιδιωτικοποιείται, οικοπεδοποιείται και τσιμεντώνεται. Στην Αττική που οι ελεύθεροι, δημόσιοι, κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι πρασίνου και αναψυχής αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, ένας ακόμη χώρος «φιλέτο» μπήκε στο μάτι των ‘’επενδυτών’’ και της «ανάπτυξης».

* «Ο Αθηναίος» είναι γνωστός πολιτικός αναλυτής, ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις