Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Σαλαμίνα: Ομόφωνο ΟΧΙ σε νέες ιχθυοκαλλιέργειες. Πόσες υπάρχουν στο νησί

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η Σαλαμίνα για το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών και οστρακοκαλλιεργειών!
Τις αντιδράσεις πυροδότησε πρόσφατο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που προωθεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών τη δημιουργία βιομηχανικών περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας.
Το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας, όπου ο  δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαβαρής υπογράμμισε ότι στο νησί υπάρχουν 8 σχετικές δραστηριότητες και όπως είπε «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι στο θέμα αυτό ώστε το νησί μας να μην έχει άλλες μεγαλύτερες περιβαλλοντικές συνέπειες».
Στην ίδια συνεδρίαση η πρώην δήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Ισιδώρα Νάννου- Παπαθανασίου υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «ώστε να αποδείξουμε εμπράκτως και με στοιχεία πόσο κορεσμένη είναι η περιοχή μας από αυτές τις δρατηριότητες και δεν αντέχει πλέον το νησί μας άλλες υδατοκαλλιέργειες».
Μετά από συζήτηση, που έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητάει:
1.    Την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών,
2.    Την άμεση πρόσκληση των εκπροσώπων της Τ. Α. (α’ και β’ βαθμού) στον εν εξελίξει διάλογο για την αναθεώρηση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», στον οποίο η Τ.  Α. θέτει δύο και μόνο στοιχειώδεις όρους:
(i) πριν της θεσμοθέτησης του νέου Πλαισίου να προηγηθεί θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου του παράκτιου χώρου και (ii) για την αδειοδότηση Π.Ο.Α.Υ. και ιχθυοτροφείων, να προβλέπεται στο εξής επί ποινή ακυρότητας η σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και όχι η απλή γνώμη τους,
3.  Να γίνει αντιληπτό ότι οι φορείς της Τ. Α. – και όχι οι παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών – αποτελούν τους νόμιμους συνομιλητές για την κατάρτιση ενός βιώσιμου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και ότι η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει τα σχετικά λάθη του παρελθόντος, αντί να συνεχίζει να χτίζει πάνω σε αυτά ένα σχεδιασμό που θα προκαλεί εσαεί ακραίες συγκρούσεις των τοπικών κοινωνιών, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και ανάμεσα σε αυτές, την Πολιτεία και τον εν λόγω κλάδο.
Ακόμα αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Σαλαμίνας στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών» με εκπρόσωπο το δήμαρχο Γιώργο Παναγόπουλο.
Επίσης, κατά πλειοψηφία (7 υπερ, τρία παρών και μια αποχή) εγκρίθηκε η πρόταση των Γ. Τσαβαρή και Ισιδ. Νάννου για να καταγραφεί η διάθεση των Δήμων για άλλες μορφές αντίδρασης και την εκπόνηση μελετών «ώστε να αποδείξουμε τη ζημιά που έχει γίνει τόσα χρόνια από αυτές τις δραστηριότητες στο νησί».

Στη Βουλή

Το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη προωθώντας με αναφορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κ. Κασιμάτη αναφέρει τα αιτήματα του Δήμου και σημειώνει:
«Να ματαιωθεί ο αυθαίρετος χωροταξικός σχεδιασμός για τις Υδατοκαλλιέργειες που θίγει τη Σαλαμίνα – Να προηγηθεί Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο παράκτιου χώρου και να ανασταλεί η θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών που διεξάγεται ερήμην του Δήμου Σαλαμίνας και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού παράκτιων περιοχών πανελλαδικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις