Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Πόσα επικίνδυνα παλαιά, διατηρητέα κτήρια έχει ο Πειραιάς. Οι δυσκολίες στη λύση του θέματος

 Σε «αγκάθι» εξελίσσεται για τους Δήμους το πρόβλημα των επικίνδυνων παλαιών κτηρίων, ιδιαίτερα των διατηρητέων, που έχουν περισσότερες ιδιαιτερότητες στη διαχείρισή τους.
Στον Πειραιά το θέμα απασχόλησε στη διάρκεια επίσκεψης του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργεια Νίκου Ταγαρά στην οποία συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, τον αντιδήμαρχο Δόμησης και Αρχιτεκτονικού Δημ. Αράπη και εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι στον Πειραιά «έχουμε εκατοντάδες κτήρια, είτε επικίνδυνα είτε υπό διερεύνηση και συζητήσαμε τις πιθανές λύσεις», για να προσθέσει ότι αυτά έχουν αποτυπωθεί σε αριθμούς και στα κυριότερα σημεία.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Πειραιά υπάρχουν

τουλάχιστον 130 επικίνδυνα κτήρια, πολλά από τα οποία είναι διατηρητέα.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αυτοψία σε δύο από κτήρια, στις παλιές λιμενικές αποθήκες στην οδό Ευπλοίας και στην οικία, στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Υψηλάντου.

Ποιες λύσεις εξετάζονται
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που εμπλέκονται πολλά υπουργεία σημείωσε ότι εξετάζονται:
1.    Νομοθετικές παρεμβάσεις σε συνεργία με την Αυτοδιοίκηση και το Τεχνικό Επιμελητήριο
2.    Προγράμματα οικονομικής στήριξης για τα διατηρητέα αλλά και ρύθμισης ελλείψεών τους.
«Μέσα από την Τράπεζα Γης και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, θα δοθεί η δυνατότητα λοιπόν πολλαπλώς να μπορέσουν να διατηρήσουν τα κτήριά τους και ό,τι δεν μπορούν, από πλευράς εκμετάλλευσης, να το καλύψουν με το δικαίωμα πώλησης συντελεστή δόμησης», υπογράμμισε ο ίδιος.
Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα.
«Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο μείζον αυτό ζήτημα και είναι σημαντικό που λαμβάνει υπόψη της  την Αυτοδιοίκηση και  καταγράφει  τις απόψεις, προκειμένου να δώσει διέξοδο με νομοθετική ρύθμιση, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, καθώς η Ελλάδα αριθμεί χιλιάδες ακίνητα», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μώραλης. Και πρόσθεσε με νόημα ότι «υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται»
«Αποφασίσαμε η Κεντρική Διοίκηση, οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και το Τεχνικό Επιμελητήριο να συγκροτήσουμε μία ομάδα, προκειμένου να συνεργαστούμε εκτενέστερα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό και μετά τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς πολλές φορές υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται», συμπλήρωσε ο ίδιος.

@( Σχόλιο): «Αποφασίσαμε η Κεντρική Διοίκηση, οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και το Τεχνικό Επιμελητήριο να συγκροτήσουμε μία ομάδα», ανέφερε ο κ. Μώραλης. Αλήθεια, ποιοι το αποφάσισαν; Με ποια ιδιότητα ο δήμαρχος Πειραιά μιλάει εκ μέρους όλων των βαθμών Αυτοδιοίκησης; Φραστικό λάθος ή συμβαίνει κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις