Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Φωτογραφίες από το στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια. Εικόνες εγκατάλειψης!

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «Παπαδογιωργή» «στα μακρινά και ξεχασμένα Καμίνια, εκεί, στα σύνορα με τον Ρέντη», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής  παράταξης «Πειραιάς για Όλους», που πραγματοποίησε επίσκεψη στο πλαίσιο μιας σειράς «περιοδειών καραντίνας».
Η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της πόλης αποτελεί παλαιό αίτημα της περιοχής και του Δήμου. Ωστόσο. η ιστορία του δεν είναι ευρέως γνωστή.
Ο «Πειραιάς για Όλους» σημειώνει ότι «το παλιό στρατόπεδο του Εμφυλίου, αποτέλεσε έναν από τους μαρτυρικούς τόπους της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ως λόχος της ΕΣΑ».

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την παραχώρησή του στο Δήμο έγινε, το 2005, καθώς υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος. Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και είχε καταπατηθεί μέχρι το 2013, οπότε επί δημαρχίας του κ. Μιχαλολιάκου έγιναν οι αναγκαίες κινήσεις ο χώρος ξαναπέρασε στον Δήμο, φυτεύτηκε και τα ισόγεια ιστορικά κτίρια επισκευάστηκαν.
Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» έγιναν τα εξής:
«Ο χώρος μετά το 2014 εγκαταλείφθηκε, βανδαλίστηκε, βυθίστηκε στην απαξίωση. Αργά, το 2018, εντάχθηκε μετά από πρόταση του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα της ΟΧΕ, με χρηματοδότηση που ενέκρινε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επί Ρένας Δούρου. Στόχος να γίνει πόλος κοινωνικής πρόνοιας και πράσινο πάρκο. Από τότε κινούμαστε μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

«Για να είμαστε ειλικρινείς, τα στελέχη της διαχείρισης της ΟΧΕ του Δήμου προσπαθούν να το ξεμπλοκάρουν και υπήρξαν πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει η δημοτική παράταξη. Και συνεχίζει:
« Όμως το στρατόπεδο στέκει ακόμη έτσι. Και είναι κρίμα γιατί δεν μας περισσεύουν τα 25 στρέμματα πρασίνου της έκτασής του, ούτε οι χώροι κοινωνικής πρόνοιας. Σε μία Δημοτική Κοινότητα, την 4η που διαθέτει μόλις 39 στρέμματα πρασίνου (μαζί Καμίνια και Παλιά Κοκκινιά!) δηλαδή μόλις 1,27 τ.μ./κάτοικο. Η αναλογία αυτή πρασίνου είναι μία από τις μικρότερες στις πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι ακριβώς το μισό από όσο έχει όλη η Αθήνα, ένα ποσοστό ήδη δραματικά χαμηλό και έξι φορές μικρότερο από την κατά το νόμο υποχρεωτική αναλογία πρασίνου στις πόλεις.

Τα δεκάδες δένδρα και φυτεύσεις που υπάρχουν ευτυχώς εκεί, τα εκατοντάδες μέτρα των κτιρίων είναι χρήσιμα. Είναι δυνατόν, άμεσα και με μία χαμηλού κόστους στοιχειώδη φροντίδα του χώρου, να προχωρήσει η ανάδειξή του και το άνοιγμα στους Καμινιώτες, ώσπου να γίνει κατορθωτή η απορρόφηση των κονδυλίων της Περιφέρειας».




•    Οι φωτογραφίες διατέθηκαν από την παράταξη "Πειραιάς για Όλους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις