Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Χάνει ο Οίκος Ναύτου τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα. Πως πωλούνται, που δίνονται και γιατί

Οι κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτου για τα παιδιά των ναυτικών περνάνε, με μια «λογιστική» κυβερνητική τροπολογία, που εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή,  στο Δήμο Μαραθώνος.
Οι ναυτεργατικές ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων», ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), πληρωμάτων ρυμουλκών- ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ) σε κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «τροπολογία έκτρωμα» και ζήτησαν την απόσυρσή της.
Στη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε στη Βουλή, η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε ότι η μεταβίβαση γίνεται για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΕΦΚΑ, του ενιαίου ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης και όπως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα υπογράμμισε ότι η πληρωμή του τιμήματος θα γίνει από το Ταμείο Αρωγής για τους πυρόπληκτους!
«Δηλαδή, βάζετε χέρι στα λεφτά που είναι για ανθρώπους που καταστράφηκαν και έχουν ανάγκη να σταθούν στα πόδια τους», κατήγγειλε η κ. Μανωλάκου.
Στην ουσία, λοιπόν, πρόκειται για μια «λογιστική» αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ αφού τα χρήματα θα παρθούν από το Ταμείο Αρωγής για τους πυρόπληκτους και θα περάσουν, λογιστικά, στο συνταξιοδοτικό ταμείο….
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» και όπως είπε ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου η ρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018.
«Η μεταβίβαση γίνεται με αποκλειστικό σκοπό τη λειτουργία εντός του ακινήτου από τον Δήμο Μαραθώνα κοινόχρηστου χώρου υπαίθριας αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της. Θα γίνει μετά από εκτίμηση, η οποία θα γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές για τη συγκεκριμένη έκταση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο κ. Τσακλόγλου είπε, ακόμα, ότι η μεταβίβαση «εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών της για τον επανασχεδιασμό της Ανατολικής Αττικής».
Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χειμώνα υπήρχαν φήμες στην περιοχή ότι σχεδιαζόταν η διέλευση δρόμου μέσα από την έκταση των περίπου 130 στρεμμάτων (128.976 τ.μ. ή 128,9 στρεμμάτων για την ακρίβεια), στην οποία υπάρχουν και περίπου 3.600 τετραγ. μέτρα στεγασμένων χώρων.
Σύμφωνα με τη τροπολογία «αποκλειστικός σκοπός της μεταβίβασης είναι η λειτουργία εντός του ως άνω ακινήτου από τον Δήμο μαραθώνος κοινοχρήστου χώρου υπαίθριας αναψυχής».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Μανωλάκου «οι όροι πώλησης δεν διασφαλίζουν ότι αυτό, που είναι «φιλέτο», δεν θα δοθεί για εκμετάλλευση ή ιδιωτικοποίηση, έστω και ως αναψυχή»
Να σημειωθεί επίσης ότι οι παραπάνω ναυτεργατικές ενώσεις ανέφεραν πως «οι κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης (…) εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη εγκατάλειψη και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη, που αποτελούν βορά στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, χρησιμοποιώντας Δήμους, Περιφέρειες, τον μηχανισμό του αστικού κράτους, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους».

@ (Σχόλιο) Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία: α) η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» λογιστικά τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ, που έχουν δημιουργηθεί από τη φετινή κρίση και β) ο ορατός κίνδυνος οι κατασκηνώσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τα παιδιά ναυτικών και όχι μόνο, είναι πολύ πιθανό μέσω του Δήμου Μαραθώνος να χάσουν ζωτικό χώρο, με τη διέλευση κάποιου δρόμου, και να παραχωρηθούν τελικά σε ιδιώτες.
Άλλα σχόλια δεν χρειάζονται……


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις