Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Πως «κόβονται» μικρές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας. Απροστάτευτοι και οι εργαζόμενοι

 

Πολλές «γκρίζες ζώνες», που δημιουργούν προβληματισμό σε μικροεμπόρους και εργαζόμενους, υπάρχουν στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τις Περιφέρειες της χώρας «για τη στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ειδικά, η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, θα διαθέσει, συνολικά, μέσω ειδικού προγράμματος από (ευρωπαϊκούς) πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) 200 εκατομ. €, με στόχο να παρασχεθεί κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω της πανδημίας.  Όπως έχει ανακοινωθεί:
•    Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, που θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis θα είναι, σύμφωνα με τις νέες ημερομηνίες, από τις 23/10/2020 και ώρα 13.00 έως και την καταληκτική ημερομηνία 20/11/2020 και ώρα 15.00.
Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του αποκαλύπτει ότι «παρά το γεγονός, ότι σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των  μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, εν τούτοις, όπως έχει σχεδιαστεί, θα αφήσει εκτός το μεγαλύτερο μέρος αυτών» και παραθέτει τα  «γκρίζα σημεία», τα οποία αποκλείουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης, όπως προκύπτει από την Πρόσκληση Δράσης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις, που θα λάβουν χρηματοδότηση για το επόμενο διάστημα!
Αναλυτικά, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σημειώνει ότι θα αποκλειστούν πολλές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα επειδή:
1.    «Αναφέρεται μόνο στο τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, εξαιρώντας το μήνα Μάρτιο όπου  η αγορά ήταν σε lockdown ή ημι-lockdown. Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους επόμενους μήνες, όπου η αγορά συνεχίζει να κινείται με αναιμικούς, μη διαχειρίσιμους τζίρους».
2.    «Πριμοδοτεί την κερδοφορία προηγούμενων χρήσεων, σαν να μην πέρασε από την χώρα η προηγούμενη δεκαετία».
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα κριτήρια αξιολόγησης πριμοδοτείται η κερδοφορία, με την πρόβλεψη ότι ο λόγος των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων προς τον κύκλο εργασιών θα είναι μεγαλύτερος του 0.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτείται οι επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν «να μην ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019 ή εφόσον ήταν προβληματικές 31/12/2019 να έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην είναι προβληματικές κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης χρηματοδότησης».
Οι «γκρίζες ζώνες», όμως, αρχίζουν και «μαυρίζουν» σε ότι αφορά τα εργασιακά. Συγκεκριμένα:
•    Στην Πρόσκληση Δράσης αναφέρεται ότι αριθμός των εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση, που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να είναι μικρότερος του 50.
Από εκεί και πέρα, θα βαθμολογηθεί ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων, που απασχόλησε το 2019, με βάση τα στοιχεία, που δηλώνουν οι επιχειρήσεις στη βάση δεδομένων του ΕΡΓΑΝΗ.  Κάθε ετήσια μονάδα εργασίας (κάθε εργαζόμενος) βαθμολογείται με 1 μονάδα. Το ανώτερο της βαθμολογίας είναι 25 μονάδες και το παίρνει κάθε επιχείρηση, που απασχολεί πάνω από 25 εργαζόμενους.
Μοναδική προϋπόθεση, που τίθεται είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας της τον τελευταίο χρόνο (την τελευταία μέρα που προηγείται της αίτησης καταβολής του κεφαλαίου κίνησης με την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγουμένου έτους). ΔΕΝ υπάρχει πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα, που θα λαμβάνει τις χρηματοδοτήσεις, δηλαδή θα μπορούν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας ενώ λαμβάνει το κεφάλαιο κίνησης.
Από τη πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά θεωρεί ότι:
•    «Φαντάζει πρακτικά αδύνατο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν τις ίδιες θέσεις όταν αντιμετωπίζουν τέτοια απρόσμενη και ραγδαία πτώση τζίρου», αναφερόμενος, προφανώς, στη μείωση θέσεων εργασίας, που έχει γίνει
•    «Η μοριοδότηση κατά 25% του αριθμού των απασχολουμένων πριμοδοτεί έντονα τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξαιρώντας στην πράξη τους αυτοαπασχολούμενος εμπόρους».

«Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές, ότι σκοπός τέτοιων προγραμμάτων πρέπει να είναι η τόνωση των χιλιάδων επιχειρήσεων που, αποδεκατισμένες αλλά όρθιες από την δεκαετή κρίση, αξίζουν ευκαιρία επιβίωσης και οι οποίες συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες ένταξης σε προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα ήταν χρήσιμο, τα προγράμματα για την αγορά  να σχεδιάζονται σε συνεργασία μαζί της, για να αποφεύγονται λάθη και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έχουμε ανάγκη σαν οικονομία να αποφύγουμε τα λουκέτα και με κοινωνική συνοχή να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Δεν υπάρχει περιθώριο για αποκλεισμούς», καταλήγει ο ΕΣΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις