Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Το Κέντρο Καινοτομίας που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης φεύγει από Δραπετσώνα και πάει στην οδό Πειραιώς. Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη…. βραχυκύκλωσε στα Κέντρα Καινοτομίας!
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοινώνοντας «5 εμβληματικά έργα» εξήγγειλε, μεταξύ αυτών, την δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων.
Ωστόσο, τώρα, μόλις 5 μήνες μετά η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δρομολογεί τη δημιουργία «κέντρου καινοτομίας- πρότυπου πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας», στο διατηρητέο κτήριο της
πρώην ΧΡΩΠΕΙ, επί της οδού Πειραιώς, το οποίο είχε δεσμευτεί από το 2004 για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου του Πειραιά.

@ (Σχόλιο) Τι συνέβη; Ξεχάστηκε… η πρωθυπουργική εξαγγελία ή η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο Κέντρα Καινοτομίας σε Πειραιά και Δραπετσώνα, αντίστοιχα; Μήπως, όπως είχε επισημάνει το pireras2day.blogspot.gr (για να διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ), ματαιώθηκε εν τη γενέσει της το πρόγραμμα της Δραπετσώνας προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων;

Η νομοθετική ρύθμιση, πάντως, εντάχθηκε σε πολυνομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό του χώρου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, που περικλείεται από τη λεωφόρο Πειραιώς και τις οδούς Κατσουλάκου και πρώην Οικονομίδου, νυν Ανδρέα Μουράτη, από τον χαρακτηρισμό της ως «χώρο ανέγερσης δικαστικού μεγάρου Πειραιά».
Παράλληλα προβλέπεται ότι ο χώρος, που ανήκει στον ΕΟΦ, περνά για 49 χρόνια στη διαχείριση του Υπουργείου Ανάπτυξης «προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό κέντρο καινοτομίας- πρότυπο πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πάντως στο γεγονός ότι «μέρος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο εν λόγω πρότυπο πάρκο θα πρέπει να αφορούν την έρευνα και την καινοτομία στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου» και εφόσον υπάρξουν κέρδη, ένα ποσοστό 5% θα αποδίδεται στον ΕΟΦ.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα είναι ένα  σύνολο βιομηχανικών κτιρίων της πρώτης βιομηχανικής περιόδου, που ιδρύθηκε το 1883 και αποτελεί το σημαντικότερο εργοστάσιο της κατηγορίας των βαριών "ρυπογόνων" βιομηχανιών (ίδρυση το 1899 ως Χρωματουργία Πειραιώς). Σημεία αναφοράς αποτελούν οι καμινάδες του συγκροτήματος που ξεπροβάλουν λόγω του ύψους τους.

Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά

Με αφορμή μια παρέμβαση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δαιμάντως Μανωλάκου συζητήθηκε, το θέμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 9/12.

Στη σύντομη συζήτηση ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης διάβασε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου και διευκρίνισε ότι το κτήριο δεν αφορά τα 18,5 στρέμματα της ΧΡΩΠΕΙ, τα οποία διεκδικεί ο Δήμος αλλά το ακίνητο επί της οδού Πειραιώς.
Σε παρέμβασή του ο Νίκος Μπελαβίλας («Πειραιάς για Όλους} είπε ότι τα κτήρια είναι διατηρητέα και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη των όποιων σχεδιασμών γίνουν για να αποκαλύψει ότι η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στο συγκεκριμένο κτήριο αποτέλεσε, προ διετίας, πρότασή του προς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά, όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.
Ο Γιάννης Μώραλης συμφώνησε ότι πρέπει ο Δήμος να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προγράμματος και είπε ότι προ λίγου διαστήματος από τη κυβέρνηση ενημερώθηκε για το πρόγραμμα.

@ (Σχόλιο) Το γεγονός ότι στο Δήμο Πειραιά έχει δημιουργηθεί και άλλο Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και όπως μαθαίνουμε ένα τέταρτο σχεδιάζεται για το Πέραμα αποτελούν…. λεπτομέρειες. Για αυτό και το συζήτησε κανένας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με τόση…. καινοτομία η περιοχή θα «απογειωθεί». Ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις