Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Άρθρο συνεργάτη: Το Κέντρο Καινοτομίας στη Δραπετσώνα, η δυσοσμία και το «κρυφό» σχέδιο της κυβέρνησης

Γράφει ο Οικολόγος
Η παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της Β’ Πειραιά δημιούργησε μια προσδοκία ότι- αν μη τι άλλο- η ΝΔ θα είχε ένα σχέδιο για την περιοχή, που επί χρόνια συσσωρεύτηκαν οι συνέπειες μιας άναρχης ανάπτυξης, με βασικό θύμα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Η μορφή αυτής της ανάπτυξης, που βασίστηκε σε (νομοθετικές) εξαιρέσεις, τροποποιήσεις και παρεκκλίσεις, «μετρήθηκε» και αποδείχτηκε εξαιρετικά επιβαρυντική για τους κατοίκους διότι
εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του είχε και βραχύβια οικονομικά οφέλη, καθώς αυτά εξανεμίστηκαν, μετά την δεκαετία του 1990, οπότε άρχισαν να κλείνουν η μια μετά την άλλη οι παραγωγικές μονάδες χωρίς να δημιουργείται τίποτα άλλο στη θέση τους και αφήνοντας πίσω μια διογκούμενη ανεργία.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σημίτη) και ΝΔ (Κ. Καραμανλή) αποδείχτηκε ότι δεν είχαν κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης, σε μια νέα βάση, της περιοχής.
Ωστόσο, το 2014 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων  έδωσε τη δυνατότητα εγκατάστασης στη περιοχή οχληρών μονάδων πετρελαιοειδών και επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων και όχι μόνο.
Τώρα, πέντε χρόνια μετά, μπορούμε να εικάσουμε, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι και αυτή η ρύθμιση δεν έγινε στη βάση κάποιου ευρύτερου σχεδίου, αλλά είχε στόχο να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, που ενδιαφέρονταν ν’ αναπτύξουν δραστηριότητες στην περιοχή.
Όμως, αυτές τις μέρες η παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή και οι ανακοινώσεις του δημιούργησαν μια… δόση αισιοδοξίας ότι αυτή την φορά υπάρχει κάποιο σχέδιο για μια ανάπτυξη, φιλική προς το περιβάλλον, με πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά.
Η αισιοδοξία ενισχύθηκε με την ανακοίνωση από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ότι στην έκταση του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων θα γίνει Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας, εντάσσοντας μάλιστα, το έργο στα 5 εμβληματικά έργα της κυβέρνησής του.
Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την ανακοίνωση, αυτή, και η πρώτη… ανώμαλη προσγείωση ήρθε για να θυμίσει τα προβλήματα, που κληροδότησαν στην περιοχή οι προηγούμενες πολιτικές.
Η έντονη δυσοσμία, που πνίγει, κατά διαστήματα, την περιοχή της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Πειραιά εμφανίστηκε και πάλι, το ίδιο «ασφυκτική». Με μια διαφορά, όμως, η πηγή της ρύπανσης παραμένει άγνωστη αν και γίνονται εδώ και 8 μήνες μετρήσεις από το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.


Η φωτό είναι από τη ΒΙΚΙπαίδεια
Η δεύτερη… ανώμαλη προσγείωση ήρθε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όπου ο εκ των λογιζόμενων ως τεχνοκρατών υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε δύο κρίσιμα πράγματα:
1.    «επανεξετάζουμε την κατηγοριοποίηση σε βαθμό όχλησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων».
2.    «αναθεωρούμε τις διατάξεις του ν.3325/2005 ως προς το καθεστώς ίδρυσης, εγκατάστασης λειτουργίας, επέκτασης και εκσυγχρονισμού για τη βιομηχανία στην Αττική».

Για τη Β’ Πειραιά, με τα συσσωρευμένα προβλήματα, αυτές οι εξαγγελίες μόνο ανησυχία προκαλούν.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται για να προωθηθεί με διαδικασίες fast track η δημιουργία ναυπηγείου από τη Cosco στο Πέραμα, που είχε απορριφθεί από την Περιφέρεια Αττικής λόγω βαθμού όχλησης, και βρίσκει αντίθετους όλους τους ναυπηγοεπισκευαστές, που φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτός «ζώνης».
Ωστόσο, είναι προφανές ότι σε μια επιβαρυμένη περιοχή, όπως αυτή της Β’ Πειραιά, η δημιουργία νέων οχληρών δραστηριοτήτων θα προκαλέσει, αθροιστικά, νέα, τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.
Και βέβαια, τίποτα δεν εμποδίζει, πλέον, την ανάπτυξη και άλλων τέτοιων οχληρών βιομηχανικών δραστηριοτήτων π.χ. στη Δραπετσώνα, όπου υπάρχουν σκέψεις για επαναλειτουργία ως παραγωγικής μονάδας του παλιού εργοστασίου τσιμέντων της πρώην ΑΓΕΤ.
Γι’ αυτό, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: Πως θα αναπτυχθεί ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας δίπλα σε οχληρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις;
Η απάντηση είναι προφανής: Δεν θα αναπτυχθεί.
Τότε, τι συμβαίνει; Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και «πετάει» πυροτεχνήματα ή απλά πετάει «πυροτεχνήματα» για να κρύψει το πραγματικό σχέδιό της, που κατατείνει για μια ακόμα φορά στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των κατοίκων;
Προφανώς απάντηση δεν περιμένουμε ή μάλλον η απάντηση θα δοθεί με το χρόνο….
                                                                        Ο Οικολόγος

ΥΓ. Η επισήμανση του Pireas2day.blogspot. gr. για το σχέδιο δημιουργίας άλλου Κέντρου Καινοτομίας στον Πειραιά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνει, απλά, την προχειρότητα της εξαγγελίας για δημιουργία άλλου Κέντρου στα Λιπάσματα Δραπετσώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις