Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Έτοιμο το Κέντρο Καινοτομίας του Πειραιά. Τι θα προσφέρει- Πως ο Δήμος "καπέλωσε" τη Περιφέρεια σε μια πρόσκληση

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σε δημοσιογράφους η παρουσίαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», που έχει δημιουργηθεί, στη διασταύρωση των οδών Μαυρομιχάλη και Κάστορος 55.
Στόχος της δημιουργίας του Κέντρου είναι
η προαγωγή της καινοτομίας και η σύνδεσή της με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία και της Περιφερειακής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (ΠΣΕΕ). Όλες οι δράσεις αποσκοπούν στο να ενισχύσουν και να συστηματοποιήσουν στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας
1.    Την κινητοποίηση νέων επιστημόνων κι επιχειρηματιών
2.    Την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών
3.    Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών
4.    Την εκπαίδευση και καθοδήγηση νέων επιστημόνων και επιχειρηματικών στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
5.    Την ευαισθητοποίηση μαθητών και σπουδαστών για την ανταγωνιστικότητα και τη σημασία του τομέα της γαλάζιας οικονομίας στην ελληνική κι ευρωπαϊκή οικονομία.
Σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου, έχει γίνει γνωστό ότι προβλέπονται κυρίως υπηρεσίες προς ενδιαφερόμενους, να εξοικειωθούν και να αξιοποιήσουν τον νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να πειραματιστούν ή/και να ωριμάσουν μία ιδέα για την παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος ή διαδικασίας.
Δευτερευόντως, το Κέντρο θα παρέχει βασικές υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης για την ωρίμανση μίας ιδέας, ενώ οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε ενδιαφερόμενους που θα προστρέχουν στο Κέντρο μέσα από ανοικτές διαδικασίες δημοσιότητας κι ευαισθητοποίησης που θα διοργανώσει το ΚΕΚΓΑ, δωρεάν.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να συμμετέχουν σε δομημένη διαδικασία προκειμένου να εκφράζουν το αντικείμενο ενδιαφέροντός τους σε επιλεγμένες θεματικές της Γαλάζιας Οικονομίας που συνδυάζονται με την έξυπνη εξειδίκευση και παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης/απασχόλησης. Ως τέτοιες μεταξύ άλλων ενδείκνυνται:
Πολιτισμός – Μουσεία – Τέχνη
Προώθηση Προϊόντων και Μεθόδων Κρουαζιέρας
Ναυτιλιακή Ανάπτυξη και Διαχείριση Τουριστικών Λιμένων
Ναυπηγικές & Ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες
Θαλάσσια Αναψυχή – Yachting
Αλιεία και τουριστική αλιεία
Ναυτιλιακές Δραστηριότητες Διοίκησης & Διαχείρισης, Τροφοδοσίας
Σημειώνεται ότι στο Κέντρο θα διατίθενται προηγμένα μηχανήματα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκολύνονται από τις προηγμένες τεχνολογίες ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις από φοιτητές και μαθητές, προκειμένου να γνωρίσουν τον νέο εξοπλισμό και τις δυνατότητές του.

Η χρηματοδότηση του έργου και τα «φάουλ» του Δήμου


Το φιλόδοξο έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Πειραιά.
Ωστόσο, στη πρόσκληση, που έχει σταλεί ο Δήμος Πειραιά λειτουργώντας με μια παλαιοκομματικού τύπου λογική σπεύδει να «καπελώσει» την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό φαίνεται από τα εξής:
1.    Το λογότυπο του Δήμου προηγείται απ’ αυτό της Περιφέρειας Αττικής (πάνω δεξιά). Το λογότυπο της Περιφέρειας έπρεπε να προηγείται τόσο από πλευράς τύπου (είναι υπερκείμενη αρχή) όσο και ουσίας αφού έχει χρηματοδοτήσει το έργο.
2.    Το όνομα του δημάρχου προηγείται απ’ αυτό της αντιπεριφερειάρχου Πειραιά και όπως έχουμε ξαναγράψει μπορεί η κ. Αντωνάκου να υπήρξε, τη προηγούμενη τετραετία, συνεργάτης του δημάρχου αλλά τώρα η θεσμική θέση της δεν μπορεί να παραμερίζεται.
Τέλος, για την ιστορία να πούμε ότι στο σχετικό διαγωνισμό, που έγινε (Οκτώβριος 2018) από το Δήμο Πειραιά κατατέθηκε μόνο μια προσφορά και παρόλα αυτά έγινε αποδεκτή και κατακυρώθηκε το έργο στην εταιρεία Planet Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

@ (Σχόλιο) 1) Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια ιδέα του κ. Πέτρου Κόκκαλη, που εργάστηκε πολύ στη διάρκεια της θητείας του ως δημοτικός σύμβουλος, για την υλοποίησή του. Άραγε στα εγκαίνια θα κληθεί ο κ. Κόκκαλης ή θα δούμε άλλη μια «μικρότητα» από πλευράς του Δήμου;
Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το ερώτημα για το εάν θα κληθεί και η προηγούμενη περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, που «έτρεξαν» το θέμα της χρηματοδότησης.
2) Αλήθεια, τι θα γίνει με το άλλο Κέντρο Καινοτομίας, που έχει εξαγγείλει για τη Δραπετσώνα ο Κυρ. Μητσοτάκης; Πόσα Κέντρα Καινοτομίας θα γίνουν στην περιοχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις