Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάλυση: Όταν η κυβέρνηση προσδοκά ανάπτυξη 2% ή 3% πετάει στα σύννεφα ή λέει ψέματα;

Γράφει ο Οικονομολόγος


Με τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης να συγκεντρώνονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία και όλες τις προβλέψεις για ανάπτυξη να συρρικνώνονται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται να προσβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,3% και το ερώτημα ανακύπτει αυθόρμητα: Πετάνε στα «σύννεφα» ή καλλιεργούν συνειδητά πλαστές προσδοκίες σα να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο;
Συγκεκριμένα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» το στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«είναι να εξασφαλίσει ένα ρυθμό {ανάπτυξης} της τάξεως του 2% ενώ στόχος της είναι μελλοντικά να ξεπεράσει το 3%».
Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με τις οποίες  η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%!
Προφανώς αυτή είναι μια επιδίωξη για το 2020, αν και αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση, σχολιάζει η εφημερίδα, η οποία σημειώνει, ακόμα ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης 1,5% του πρώτου εξαμήνου του 2019, που προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανεβάζει τον πήχυ των δυσκολιών για τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτάχυνση που επιδιώκει».
Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν ν’ αγνοούν ή να μην λαμβάνουν υπόψη ότι το ήδη τραυματισμένο κλίμα στις παγκόσμιες αγορές έχει επιδεινωθεί δραματικά από:
1. Τη πρόσφατη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας,
2. Την ανεπίλυτη κατάσταση του Brexit. Και
3. Τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης από βασικές οικονομίες όπως η ΕΕ, η Κίνα και η Ινδία.
Χωρίς αμφιβολία, η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ και της Κίνας αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα για την αύξηση των φόβων για μια επικείμενη ύφεση.
 Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επιτέθηκε προφορικά στην Κίνα για άλλη μια φορά, ενώ είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι αυξημένοι κατά 15% δασμοί, που επιβλήθηκαν στα κινέζικα προϊόντα. Από την πλευρά της η Κίνα στόχευσε, για πρώτη φορά, το αμερικανικό πετρέλαιο με φόρο επί των εισαγωγών.
Ο αντίκτυπος αυτής της επικρατούσας αβεβαιότητας άρχισε να γίνεται εμφανής στην αμερικανική οικονομία, με επίσημους αριθμούς να δείχνουν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά από το 2016 κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, ενώ και ο κατασκευαστικός τομέας άρχισε να μειώνεται επίσης.
Στις μετοχικές αγορές, άρχισε να γίνεται μια στροφή από τους επενδυτές προς αποθέματα και προς ασφαλέστερους παραδείσους, όπως τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος.
Εκτός από όλα αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί σαφώς για την κατάσταση της οικονομίας, που απεικονίζεται από την πίεση που ασκεί στη FED για να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
Η συρρίκνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, καθώς και η κινεζική οικονομία παρουσιάζει επίσης σημάδια επιδείνωσης. Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε ήδη σε χαμηλά επίπεδα 27 ετών, ο επαναλαμβανόμενος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.
Και ενώ η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να πάρει μέτρα  για να στηρίξει την εγχώρια οικονομία, περιορίζεται από την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την τελευταία δεκαετία.
Εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τα δεδομένα από άλλες βασικές οικονομίες ήταν επίσης ανησυχητικά. Οι επίσημοι αριθμοί που προέρχονται από την Ινδία, την 7η μεγαλύτερη οικονομία από πλευράς ΑΕΠ, έδειξαν ότι το 2ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ υποχώρησε σε ένα χαμηλό ποσοστό 6% το 5%, κυρίως λόγω της υποβαθμισμένης βιομηχανικής παραγωγής και των ασθενέστερων καταναλωτικών δαπανών.
Τέλος, στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα που προκάλεσε η Brexit μείωσε την προβλεπόμενη ανάπτυξη για το έτος από 1,9% σε 1,2%.
Και εδώ τίθεται δημιουργείται ξανά το ερώτημα, με το οποίο ξεκινήσαμε. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκφράζει την πεποίθηση ότι μέσα σε αυτό το παγκόσμιο αρνητικό κλίμα ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας θα φτάσει στο τέλος του έτους στο 2% και του χρόνου 3%,…. πετάει στα σύννεφα ή καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις