Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ποιοί ψηφοφόροι θα κρίνουν το αποτέλεσμα της Κυριακής και γιατί θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις

Ξεκίνησε η εφαρμογή της στρατηγικής της «τελευταίας εβδομάδας» για τους δύο «μονομάχους», με ένα κοινό στόχο να μπορέσουν να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους απ’ αυτούς, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα στις περασμένες ευρωεκλογές.
Είναι γεγονός ότι παραδοσιακά  η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο «χαλαρή» απ’ ότι στις εθνικές εκλογές και γι’ αυτό τόσο τα εκτός Ευρωβουλής κόμματα όσο και τα εντός συγκεντρώνουν αθροιστικά πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι στις εθνικές εκλογές.
Μια άλλη «κρυφή» επιθυμία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μειώσουν την αποχή, προσελκύοντας περισσότερους ψηφοφόρους το καθένα στον χώρο του, αν και η εικόνα της αποχής μετά το 2015 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας….
Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές (2014 και 2019) και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν σταθερά στα ίδια επίπεδα (58,69% φέτος, 59,33% το 2014 και 56,16% το Σεπτέμβρη του 2015). Μοναδική εξαίρεση αυξημένης συμμετοχής, που πλησίασε το 62% ήταν τον Ιανουάριο του 2015.
Γι’ αυτό, η στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας των δύο μεγάλων κομμάτων απευθύνεται σε αυτούς, που κάνουν «χαλαρές» επιλογές και κατά συνέπεια μετακινούνται ευκολότερα μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων κομμάτων.
Προφανώς, ο αριθμός αυτών δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένος, ωστόσο βάσιμα μπορεί να εκτιμηθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 20- 25%, δηλαδή περίπου ένας στους 4 ή το πολύ στους 5 ψηφοφόρους.
Πιο συγκεκριμένα, στις τελευταίες ευρωεκλογές τα εκτός Ευρωβουλής κόμματα συγκέντρωσαν 20,96% και τα μικρότερα (δηλαδή εκτός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που εξέλεξαν ευρωβουλευτή 22,12%. Στις ευρωεκλογές του 2014 τα εκτός Ευρωβουλής είχαν λάβει 17,12% και τα μικρότερα, που εξέλεξαν ευρωβουλευτή είχαν λάβει 33,59%!
Τα αντίστοιχα ποσοστά στις εθνικές εκλογές μειώνεται αισθητά και τον Σεπτέμβριο του 2015 τα εκτός Βουλής κόμματα είχαν πάρει μόλις 6,40% και τον Ιανουάριο του 2015 8,62% ενώ μεγαλύτερη σταθερότητα έχει το άθροισμα των μικρότερων κομμάτων, που εκλέγουν βουλευτή και κινείται γύρω στο 30%.
Γι’ αυτό, πλέον, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην προσέλκυση ψηφοφόρων από το 20,96% των ψηφοφόρων, που επέλεξαν στις ευρωεκλογές μικρότερα κόμματα, που δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή και πλέον κρατάνε στα χέρια τους τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.
Για να δούμε προς τα που θα στραφεί αυτή η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων…..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις