Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Γιατί και πως επηρρεάζουν τη... τσέπη μας οι "κόντρες" ΗΠΑ- Ιράν στον Περσικό κόλπο

Οι εξελίξεις στον Περσικό κόλπο και οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ και Ιράν σε αυτή την περιοχή δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στις… τσέπες μας θα φανούν πολύ σύντομα, ακόμα και εάν η κατάσταση δεν χειροτερέψει.
Ας δούμε, όμως, γιατί η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1.    Το θέατρο των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο στενό του Ορμούζ (Hormuz), ένα θαλάσσιο πέρασμα μήκους 21 μιλίων (στο στενότερο σημείο του) που συνδέει τον κόλπο της Μέσης Ανατολής με τον κόλπο του Ομάν.
Ωστόσο, η σημασία αυτού του περάσματος είναι μεγάλη για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται ότι από εκεί διέρχεται πάνω από το 20% του συνολικού όγκου του αργού πετρελαίου, που διοχετεύεται στο παγκόσμιο εμπόριο. Και όχι μόνο, αφού για παράδειγμα το Κατάρ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον κόσμο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το στενό του Ορμούζ για το σύνολο των συναλλαγών του.
Γι’ αυτό, όταν ακούμε πως «κάτι συνέβη» στο στενό του Ορμούζ πρέπει να ανοίγουμε τ’ αυτιά μας και να ακούμε με προσοχή, καθώς εκεί εξελίσσονται οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, μόλις τον τελευταίο μήνα εκεί, λίγο έξω από τις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγιναν επιθέσεις σε τέσσερα εμπορικά πλοία και καταρρίφτηκε ένα μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές με τις δηλώσεις τους ενισχύουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής.
2.    Μια στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή έχει δείξει, από το παρελθόν, ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και σε σοβαρές διαταραχές στην παραγωγή αλλά και στην ροή προς την παγκόσμια αγορά του πετρελαίου.
Μην ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, η Σαουδική Αραβία (με παραγωγή 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3 εκατ. βαρέλια την ημέρα) και το Κουβέϊτ (2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα).
3.    Προς το παρόν οι πρώτες φάσεις της κρίσης είχαν δύο βασικές συνέπειες: α) την πρόκληση έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας στη ναυτιλιακή αγορά β) την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιεύονται στην εβδομαδιαία επισκόπηση της ναυτιλιακής αγοράς της Capital Link η τιμή- δείκτης του πετρελαίου Brent αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% φτάνοντας τα 65,2 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι. Σε αυτά τα επίπεδα κινείται από την αρχή της εβδομάδας και την Τετάρτη 26/6 έκλεισε στα 65,69 δολάρια το βαρέλι ενώ σήμερα (Πέμπτη 27/6) κινείται ελαφρά καθοδικά στα 65,39 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή η αύξηση θα αποτυπωθεί, μέσα στο επόμενο δίμηνο, στις τιμές των πρατηρίων λιανικής πώλησης της χώρας. Και ας ελπίσουμε ότι τον χειμώνα δεν θα είναι χειρότερη η κατάσταση με το πετρέλαιο θέρμανσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις