Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Απορίες από ομιλία της Δ. Μανωλάκου: Οι αμερικάνοι έσωσαν τον Πειραιά από το mall στο λιμάνι και το Κερατσίνι από εμπορευματικό κέντρο;

Πολλές απορίες δημιουργεί η δημόσια τοποθέτηση της υποψήφιας δημάρχου του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου σε σχέση με τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, η κ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι υπάρχει «μεγάλος ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και οι Αμερικάνοι επιθυμούν να ανακόψουν την ανερχόμενη επέκταση των κινέζικων μονοπωλίων, ακριβώς στην πύλη προς την Ευρώπη» για να υποστηρίξει ότι «γι’ αυτό δεν εγκρίθηκε η δημιουργία ναυπηγείου, ούτε εμπορευματικού κέντρου στο master plan του κινέζικου μονοπωλίου».
Με δύο λόγια, η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά του ΚΚΕ για να μην αναγκαστεί να αναγνωρίσει τις κινήσεις της Αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων για την απόρριψη αυτών των κρίσιμων παρεμβάσεων από την πόλη, από τις οποίες το κόμμα της είχε πάρει αποστάσεις, αποδίδει στις… ΗΠΑ την απαλλαγή των πόλεων από τα δύο φαραωνικά έργα.
Μάλιστα, στην αμέσως επόμενη παράγραφο μοιάζει να υποστηρίζει αυτές τις επενδύσεις κοστολογώντας την αξία τους σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς αυτό το στοιχείο να προκύπτει από πουθενά.
«Εδώ είναι η αντίφαση της πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια να θέλει επενδύσεις και από την άλλη να μην εγκρίνει επενδύσεις 100δων εκατ. ευρώ», είπε, χαρακτηριστικά, η κ. Μανωλάκου.
Και για να υπάρχει πλήρης εικόνα της τοποθέτησης της κ. Μανωλάκου για τα δρώμενα στο λιμάνι παραθέτουμε ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας της:
«Είναι γνωστό ότι το κινέζικο κεφάλαιο χρησιμοποιεί τον Πειραιά, ως πύλη εισόδου για τη γρήγορη επέκταση και διείσδυση του στην Ευρώπη, για να αποκτήσει μεγαλύτερο μέρος των αγορών και στο διάβα του απορροφά ότι υπάρχει.
Γι αυτό υπάρχουν προσαρμογές ή και αντιδράσεις, από το εμπορικό κεφάλαιο του Πειραιά, εφοπλιστές, επιχειρηματίες του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευής, σε ορισμένες επιλογές του master plan της COSCO, όπως mall ή ξενοδοχείο γίγας στο πόρτο Λεόνε. Γι αυτό η επιλογή της κυβέρνησης με εργαλείο τη διυπουργική επιτροπή της ΕΣΑΛ (Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), ενέκρινε αυτές που ορίζονται ως υποχρεωτικές επενδύσεις, άλλες πάγωσε προεκλογικά, με διάφορες δικαιολογίες γιατί υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις και άλλες δεν ενέκρινε.
Επίσης μεγάλος ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και οι Αμερικάνοι επιθυμούν να ανακόψουν την ανερχόμενη επέκταση των κινέζικων μονοπωλίων, ακριβώς στην πύλη προς την Ευρώπη. Εκφράζονται λοιπόν έντονοι ανταγωνισμοί για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, που έχουν και στρατιωτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό δεν εγκρίθηκε η δημιουργία ναυπηγείου, ούτε εμπορευματικού κέντρου στο master plan του κινέζικου μονοπωλίου.
Εδώ είναι η αντίφαση της πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια να θέλει επενδύσεις και από την άλλη να μην εγκρίνει επενδύσεις 100δων εκατ. ευρώ. Τέτοιες αντιφάσεις θα συναντάμε όσο στο κέντρο προσοχής τους είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και όχι οι ανάγκες του λαού.
Ωστόσο και αυτά που χαρακτηρίζονται υποχρεωτικά, όπως η επέκταση της κρουαζιέρας στο Μικρολίμανο, είναι σε βάρος ολόκληρης της οικιστικής περιοχής της Πειραϊκής και δίκαια υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και μερικοί μιλάνε για ενταφιασμό του Πειραιά.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν την αντίθεσή θέση του ΚΚΕ, στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στο επενδυτικό σχέδιο της Cosco. Αφού όλοι τους ομόφωνα συμφωνούν και εφαρμόζουν χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, με εργολαβικές εταιρίες, ελαστικές μορφές εργασίας, εντατικοποίηση, καταστολή, που αυξάνουν τα ατυχήματα σε χώρους δουλειάς. Γι’ αυτό στα παζάρια μεταξύ τους, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα από την καπιταλιστική ανάπτυξη του λιμανιού.
Θα ρωτήσει κανείς μα αυτά αφορούν το Δήμο; Ναι τον αφορούν, γιατί η τοπική Διοίκηση είναι το μακρύ χέρι της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, δεμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Παράδειγμα τρανταχτό ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίησαν κομμάτι-κομμάτι το λιμάνι, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και συνολικά οι δημοτικές τους παρατάξεις παίρνουν θέση, ποιον επιχειρηματικό όμιλο και οικονομικά συμφέροντα θα διαλέξουν και θα στηρίξουν, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Αυτό έκαναν και συνεχίζουν κυνικά»

@ (Σχόλιο) Στο θέμα του master plan του ΟΛΠ το ΚΚΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα της τακτικής του. Η παράταξή του Λαϊκή Συσπείρωση δεν παρέστη, όπως είχε δικαίωμα, ούτε στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ για να διατυπώσει τις θέσεις της. Έτσι, τώρα, που σε αυτή τη φάση, υπήρξε μια ελάχιστη επιτυχία των φορέων των πόλεων, αναγκάζεται να την αποδίδει στις πιέσεις των ΗΠΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις