Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης για την ανάγκη συνεννοήσεων μεταξύ των φορέων των πόλεων

Παρέμβαση- μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για το επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) του ΟΛΠ.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γαβρίλης υπογράμμισε ότι:
•    Μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία, που πυροδότησαν τα θέματα του λιμανιού, οι Δήμοι και οι φορείς των παραλιμάνιων πόλεων ξεπέρασαν «λογικές απομονωτισμού στα στενά όρια της κάθε πόλης», κατέκτησαν τον διάλογο και διαμόρφωσαν κοινές θέσεις, στη βάση μιας ελάχιστης συμφωνίας, με αποτέλεσμα να υποχρεώσουν τόσο τη COSCO όσο και τη κεντρική διοίκηση να ακούσουν τις θέσεις τους.
«Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κατάκτηση του διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ των φορέων των πόλεων πρέπει να διαφυλαχθεί, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και να ενισχυθεί. Είναι ο μόνος δρόμος για να προωθηθούν κοινές θέσεις και να κατακτηθεί ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των πόλεων και χωρίς να διασφαλίζεται η μεταξύ τους ισόρροπη ανάπτυξη», κατέληξε ο Γιώργος Γαβρίλης.

@ (Σχόλιο): Ο Γ. Γαβρίλης διατύπωσε πρώτος και υπερασπίστηκε, εμπράκτως και με κάθε τρόπο την ανάγκη συνεννοήσεων στη διάρκεια της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχης όχι μόνο στα θέματα του λιμανιού αλλά και σε πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα. Τώρα, όλοι μπορούν να… μετράνε επιτυχίες και θετικά αποτελέσματα. Στο χέρι τους είναι να συνεχιστεί αυτό και μετά τις εκλογές και να μην επιστρέψουν στον απομονωτισμό τους. Θα (τους) δούμε….

Αναλυτικά, η δήλωση- παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά είναι η εξής:
«Η Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς των παραλιμάνιων πόλεων, μέσα από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και στη συνέχεια με την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου του Οργανισμού, διαπίστωσαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ακουστούν οι απόψεις τους και να προωθηθούν οι προτάσεις τους, ήταν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο, στη βάση μιας ελάχιστης συμφωνίας.
Αυτό δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν λογικές απομονωτισμού στα στενά όρια της κάθε πόλης πολλών χρόνων, να κατακτήσουν το διάλογο και μέσα από τις διαφωνίες και τη διαφορετικότητα να προωθήσουν τις κοινές θέσεις.
Το πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι ο ΟΛΠ/ COSCO αναγκάστηκε να ακούσει όλες τις πόλεις και τους φορείς και να μπει σε μια διαδικασία διαβούλευσης, την οποία μεθοδευμένα προσπαθούσε να αποφύγει.
Το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι θέσεις των φορέων ακούστηκαν και στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ και φάνηκε ότι τουλάχιστον ορισμένες απ’ αυτές ήταν γενικευμένα αιτήματα, που δύσκολα θα μπορούσαν να αγνοηθούν.
Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κατάκτηση του διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ των φορέων των πόλεων πρέπει να διαφυλαχθεί, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και να ενισχυθεί. Είναι ο μόνος δρόμος για να προωθηθούν κοινές θέσεις και να κατακτηθεί ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των πόλεων και χωρίς να διασφαλίζεται η μεταξύ τους ισόρροπη ανάπτυξη
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις