Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Να... ξεχάσουμε τη μεταφορά δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου; Τι είπαν Μώραλης και Μπελαβίλας

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο φαίνεται ότι θα κριθεί εάν θα στεγαστούν τα δικαστήρια στο γιαπί της Ραλλείου, στη πλατεία Κοραή.
Το θέμα «άνοιξε» αυτές τις ημέρες με τοποθετήσεις του δημάρχου Γιάννη Μώραλη και του υποψήφιου δήμαρχου Νίκου Μπελαβίλα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μώραλης σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι θα περιμένει μέχρι το Μάϊο μια ουσιαστική εξέλιξη στη κατεύθυνση της στέγασης των δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου διότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξεταστεί η αξιοποίησή του με άλλο τρόπο.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπελαβίλας εξέπληξε δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν θα επαρκέσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης και επανέφερε το θέμα της αξιοποίησης για τον ίδιο λόγο και του διατηρητέου κτηρίου της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο!
Να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της ΧΡΩΠΕΙ για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά αποτέλεσε επί χρόνια πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Ωστόσο, αντί για αυτό προτάθηκε η αξιοποίηση του κτηρίου των πρώην αποθηκών του «Κεράνη» στην οδό Θηβών και τότε υπήρξε έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου και των φορέων του Πειραιά, οπότε προκρίθηκε η λύση του κτηρίου της Ραλλείου σχολής, στη πλατεία Κοραή.
Ο δήμαρχος Πειραιά σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ 100,3» επέρριψε ευθύνες στη κεντρική διοίκηση για το ότι δεν έχει προχωρήσει η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων και υπογράμμισε τα εξής:
«Παραχωρήσαμε το 2014 το κτήριο της Ραλλείου  στο κέντρο της πόλης μας, προκειμένου να μεταφερθούν τα Δικαστήρια. Πέρασαν τέσσερα χρόνια, όπου 4 αρμόδιοι υπουργοί δήλωναν δημοσίως ότι τα Δικαστήρια θα γίνουν στη Ράλλειο και  δεν έχουν προχωρήσει βήμα. Δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό».
«Επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος περιμένω να δω μια εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό, έστω για τη μελέτη για να πειστώ ότι προχωράει το θέμα. Έχουν γίνει πολύ μικρά βήματα, σε σχέση με αυτά που εμείς περιμέναμε. Τον Μάιο έχουμε εκλογές  και πρέπει να πάρουμε μια θέση ως δημοτική αρχή και περιμένω αυτούς τους 3 μήνες κάποια ουσιαστικά βήματα», υπογράμμισε ο ίδιος. Και κατέληξε:
«Είναι καθήκον μου να αξιοποιώ την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Η Ράλλειος μαζί με τον Πύργο του Πειραιά,  είναι ένα από τα καλύτερα ακίνητα  και καθόμαστε και το κοιτάζουμε 4 χρόνια επειδή κάποιοι δεν αποφασίζουν αν θα γίνουν τα Δικαστήρια ή όχι!»,

Ο Ν. Μπελαβίλας
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπελαβίλας μιλώντας στο Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αναζωογόνηση του εμπορίου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στο κέντρο της πόλης και στη μεταστέγαση των δικαστηρίων στο κτήριο της Ραλλείου.
«Το γιαπί της Ραλλείου γνωρίζαμε ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες των δικαστηρίων. Είχαμε προειδοποιήσει και τον Δήμο και τον Δικηγορικό Σύλλογο», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook. Και πρόσθεσε:
«Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Μέγαρο Δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου με επιφάνεια περίπου 10.000 τ.μ. και μεγάλο συγκρότημα δικαστηρίων στο διατηρητέο πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ με επιφάνειες 40.000 τ.μ.»
Συνεχίζοντας ο κ. Μπελαβίλας πρόσθεσε ότι «η ΧΡΩΠΕΙ βρίσκεται δίπλα στις μεγάλες συνδέσεις του ΗΣΑΠ και του Τραμ και Μετρό και έχει δυνατότητα δημιουργίας χώρων στάθμευσης».
Καταλήγοντας δε σημείωσε:
«Τα πιο πάνω δεν μπορούν να πετύχουν αν κάποιος δεν το "πάρει επάνω του". Να διαπραγματευτεί σθεναρά και αποτελεσματικά με τους εμπλεκόμενους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις χρηματοδοτήσεις, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την εξαγορά της ΧΡΩΠΕΙ».

@ (Σχόλιο) Να κάνουμε μια πρόβλεψη: Η επαναφορά του θέματος της ΧΡΩΠΕΙ θα «βραχυκυκλώσει» τη λύση της Ραλλείου, η οποία προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των δικαστηρίων.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν βρέθηκε η αναγκαία χρηματοδότηση για να προχωρήσει η πρόταση της Ραλλείου θα βρεθεί αυτή που χρειάζεται (και είναι πολύ μεγαλύτερη) για το κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ;
Καλά και για τα δύο κτήρια, ούτε καν το συζητάμε….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις