Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Τι πραγματικά συμβαίνει με το θέμα των 50 σχολείων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας

Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στην επικαιρότητα ένα θέμα που αφορά την εκχώρηση ακινήτων του Δημοσίου, αναμεσά τους και 50 δημόσια κτήρια (σχολεία κ.α.) του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, στο λεγόμενο «Υπερταμείο».
Κάποιες πλευρές θεωρούν ότι θα… πωληθούν (σ.σ. να αγοράσουμε και εμείς βρε παιδιά…), άλλες κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα και οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν για προεκλογική εκμετάλλευση….
Τι πραγματικά, όμως, συμβαίνει με τα σχολικά κτήρια του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας; Ας δούμε τα δεδομένα της υπόθεσης:
1.    Η ένταξη στο Υπερταμείο πάνω από 10.000 εκτάσεων/ ακινήτων του Δημοσίου ανάμεσά τους και 50 δημόσια ακίνητα/ χώροι του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας έγινε, από τον Ιούνιο του 2018 (ΦΕΚ Β’ 2317/ 19.6.2018).
Η μόνη αντίδραση από πλευράς Δήμου ήταν ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τώρα, μετά από 7 μήνες, σε προεκλογική περίοδο, το θέμα ήρθε στο προσκήνιο…..
2.    Η δημοτική αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας δεν έχει  βγάλει, απ’ όσο γνωρίζουμε, καμία ανακοίνωση για να διευκρινίζει πως έχει το θέμα.
Κατά τον Ζαχ. Ζούπη, δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, αυτό συμβαίνει διότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ετερόκλητες δυνάμεις, που τη στηρίζουν (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Έτσι, θα αναζητήσουμε απαντήσεις από μια ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και μια δήλωση της βουλευτού Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα.
Συγκεκριμένα, η Εύη Καρακώστα επισημαίνει ότι πρόκειται για μια διαδικασία καταγραφής της περιουσίας του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι βάσει νόμου του 2016 τίποτα απ’ αυτά δεν πωλείται. Τα κύρια σημεία της δήλωσής της:
Καρακώστα: «Ένα κορυφαίο μεταρρυθμιστικό έργο, όπως η καταγραφή  των ακινήτων του δημοσίου, μια διαδικασία που δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα και η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, βαπτίζεται σαν ξεπούλημα και  ερμηνεύεται από τους "πρόθυμους" ως εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση και την εξυγίανσή της, απαιτεί τη διαδικασία της καταγραφής και του ελέγχου των ακινήτων σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις. Δημόσιοι φορείς και Υπουργεία ετοιμάζουν τις λίστες των ακινήτων που θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης και στα οποία σύμφωνα με τον νόμο (ας ανατρέξει κανείς στην παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 και στο άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα)  περιλαμβάνονται " Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις, πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, λιμάνια, όρμοι, λίμνες, κλπ., καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών».
ΚΚΕ: «Το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι τάχα οι χώροι αυτοί εξαιρούνται από τη μεταβίβαση (επικαλούμενη την παρ. 4 άρθρο 196 του νόμου 4389/2016 και το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα), δεν αντιστοιχεί την πραγματικότητα, καθώς στο ίδιο άρθρο (196 του νόμου 4389/2016), στην παράγραφο 5, αναφέρεται ρητά ότι η διαχείριση και αυτών των χώρων ανήκει στο Υπερταμείο. Για το λόγο αυτό, για την εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, απαιτήθηκε ειδική ρύθμιση».

@ (Σχόλιο) Και αφού τα σχολεία πέρασαν στο Υπερταμείο μήπως ήρθε η ώρα ο Δήμος να υποστηρίξει ότι η συντήρησή τους πρέπει να αρχίσει να γίνεται από εκεί; Αφού ανήκουν στο Υπερταμείο για καταγραφή ή όχι ας τα συντηρήσει! Και τότε θα δούμε σε πόσο χρόνο θα έχει βρεθεί λύση....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις