Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Τι φανερώνει (από επικοινωνιακής πλευράς) η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη. Μια άλλη "ανάγνωση" των δηλώσεων των υποψήφιων

Η επικοινωνιακή στρατηγική, που «χαράσσει» το επιτελείο του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και ακολουθείται σε αυτή τη φάση του προεκλογικού αγώνα, φάνηκε στην ομιλία του κατά την παραδοσιακή τελετή κοπή της πίτας του Δήμου Πειραιά.
Μια πρώτη «γεύση» δόθηκε με το δελτίο τύπου του Δήμου, στο οποίο δεν αναφέρεται ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά επιλέχθηκε να γραφούν συγκεκριμένα αποσπάσματα, ώστε να δοθεί «καθαρό» και σαφές μήνυμα.
Μια σημαντική διαφοροποίηση, που υπάρχει από τα προηγούμενα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του δημάρχου Πειραιά είναι ότι:
•    Ενώ κάθε χρόνο χαρακτήριζε τη καινούργια χρονιά ως «δύσκολη» φέτος για πρώτη φορά επέλεξε να υπογραμμίσει την αισιοδοξία του αναφέροντας πως «για τη νέα χρονιά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι  γιατί – όπως χαρακτηριστικά  είπε -  η χώρα αλλά και η πόλη μπαίνουν σε μια νέα φάση».
Μια πρώτη «ανάγνωση» αυτής της αναφοράς θα ήταν πως δεν μπορεί να… βαδίσει ο κ. Μώραλης (και οποιοσδήποτε άλλος) προς εκλογές χωρίς να εκπέμπψει αισιόδοξο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους. Για αυτό παρακάτω συνέχισε λέγοντας «ότι η νέα χρονιά θα  βρει την πόλη πιο φιλική, πιο  λειτουργική, πιο καθαρή, πιο ανθρώπινη».
Πιο προσεκτικοί παρατηρητές, όμως, έχοντας υπόψη τη τοποθέτηση του δημάρχου και στον προϋπολογισμό του Δήμου θα διαπίστωναν ότι η αισιόδοξη αναφορά για την πορεία της χώρας δεν γίνεται για πρώτη φορά.
Αυτό μπορεί να φέρνει, εμφανώς, σε αντίθεση το κ. Μώραλη με τις δυσοίωνες προβλέψεις του «σιμητικού» μπλοκ εντός του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που προβλέπουν «νέα μνημόνια»  αλλά από την άλλη τον «γειώνει» με το ακροατήριο της Αριστεράς και μεγάλων λαϊκών μαζών, που αντιμετωπίζει πιο αισιόδοξα τη μεταμνημονιακή πορεία της Οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μώραλης εμφανίστηκε, όπως και άλλες φορές, ενωτικός, τονίζοντας, με φρασεολογία της Αριστεράς, τη συνύπαρξη στο συνδυασμό στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝ.ΑΛ).
Η χαρακτηριστική διατύπωση, που αναφέρεται στο δελτίο τύπου, ήταν η εξής:
«(…) παρά τις διαφορετικές προσωπικές πολιτικές αφετηρίες του καθενός μας έχουμε καταφέρει να προβούμε σε πολύ μεγάλες συνέργειες», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «παραμερίζουμε τις διαφορετικές απόψεις κι έχουμε χτίσει ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας για συνανθρώπους μας και συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα. Υλοποιούμε σημαντικές συνέργειες στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων».
Παρακάτω, όμως, πέρασε στην… αντεπίθεση. Στο δελτίο τύπου η σχετική παράγραφος έχει ως εξής:
«Επεσήμανε {εννοείται ο κ. Μώραλης} την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας, καθώς και της δημοκρατικής λειτουργίας της πόλης που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, προτρέποντας όλους «να πάμε σε ήρεμες εκλογές, να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και προγράμματα ώστε και η πόλη αλλά και η χώρα να πάνε μπροστά».  Ο κ. Μώραλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν  συμβούν αυτά θα εμποδιστεί όποιος επιχειρήσει να διαταράξει την ενότητα».
Με αυτή τη… προτροπή είναι προφανές ότι ο κ. Μώραλης επιχειρεί να… ξορκίσει την στρατηγική όξυνσης, που ενδεχομένως να θελήσουν να ακολουθήσουν άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι στρεφόμενοι τόσο εναντίον του όσο και εναντίον του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, για ευνόητους λόγους.
Προφανώς οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του δημάρχου γνωρίζουν ότι μια στρατηγική όξυνσης δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα για το ψηφοδέλτιο του κ. Μώραλη και πιθανόν να τους υποχρεώσει, το επόμενο διάστημα, να περιορίσουν στο ελάχιστο την εμφάνιση του κ. Μαρινάκη, που θεωρείται ένα γερό «χαρτί» ακόμα και εάν δεν είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Πάντως, μέχρι τώρα, ο μόνος που φαίνεται να μπορεί να ακολουθήσει μια τέτοια στρατηγική είναι ο κ. Μπελαβίλας, που οι πρώτες δηλώσεις του είχαν φέρει το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα αλλά είναι άγνωστο εάν θα θελήσει να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο.
Είναι βέβαιο, δε, ότι η στρατηγική όξυνσης «ταιριάζει» και στον κ. Μιχαλολιάκο εάν αποφασίσει, τελικά, να θέσει υποψηφιότητα για το δημαρχιακό αξίωμα.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στην ίδια «γραμμή» της ενότητας κινήθηκε στο χαιρετισμό του και ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως γιορτή της Δημοκρατίας «με τις τόσες εκλογικές διαδικασίες», πρόσθεσε ότι «το διακινδυνευόμενο  πάντοτε που θα πρέπει να τηρούμε ως κόρην οφθαλμού είναι η ενότητά μας».
Και προφανώς ενστερνιζόμενος ορισμένες ακραίες απόψεις, που έχουν εκφραστεί ακόμα και από κάποια στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ περί… εμφυλίου πολέμου (βλ. συνέντευξη Δημ. Καρύδη στην εφημερίδα "Κοινωνική"), είπε ο μητροπολίτης:
«Αναδιφώντας την ιστορία μας βλέπουμε ότι όταν είμεθα ενωμένοι, ως ένας άνθρωπος, πάντοτε επιτυγχάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα.  Και όταν εισέρχεται δυστυχώς, η  διχοστασία, η  αντιγνωμία και η αντιπαλότητα επέρχονται εθνικές καταστροφές».
Γιατί αυτές οι… εμφυλιοπολεμικές αναφορές, Για τους επικοινωνιολόγους είναι απλό: Για να τονιστεί το… ξόρκι της όξυνσης και να… καταδικαστεί «στο πυρ το εξώτερον» όποιος προσπαθήσει να ακολουθήσει τη γραμμή του «σκληρού ροκ», που η πλευρά του κ. Μώραλη θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο…..

@ Άντε, να μπουν σε προεκλογικούς ρυθμούς και οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι του Πειραιά και να προσπαθήσουμε από εδώ να σας δίνουμε μια ερμηνεία των κινήσεών τους. Θα είναι μια άλλη… ματιά στη προεκλογική περίοδο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις