Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Τι θα πληρώσουμε το 2019 για δημοτικά τέλη (στους λογαριασμούς ρεύματος)- Ο Πειραιάς, η ακριβότερη πόλη. Νίκαια- Ρέντης η φθηνότερη

Φωτό αρχείου
Τα ακριβότερα δημοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα εξακολουθούν να πληρώνουν οι πειραιώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αν όχι σε πανελλαδικό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει από τη σημερινή δημοτική αρχή, ο συντελεστής υπολογισμού του λεγόμενου ανταποδοτικού δημοτικού τέλους για τα σπίτια είναι 1,91 € ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ την ίδια στιγμή στη Κηφισιά ο αντίστοιχος συντελεστής είναι 1,21 € ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους  Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά τα υψηλότερα δημοτικά τέλη έχει ο Δήμος Κορυδαλλού με συντελεστή για τα σπίτια 1,68 € το τετραγωνικό μέτρο.
Τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας πληρώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ (ή όποιας άλλης εταιρείας έχει επιλέξει ο καταναλωτής) και τα έσοδα πρέπει, βάσει του νόμου, να κατευθύνονται αποκλειστικά σε ανταποδοτικές για τον πολίτη υπηρεσίες.
Ωστόσο, πολλές φορές οι Δήμοι, με διάφορες ερμηνείες του νόμου, αποφασίζουν να διαθέσουν χρήματα σε άλλους σκοπούς.
Στον Πειραιά τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν υπέρμετρα τα προ του 2010 χρόνια, κάνοντας την πόλη… πρωταθλητή στην ακρίβεια. Από τη δημαρχία Βασίλη Μιχαλολιάκου διατηρήθηκαν «παγωμένα» και τα τελευταία χρόνια έγιναν και ορισμένες μειώσεις, χωρίς, όμως, να έχουν φτάσει ακόμα στα επίπεδα της πλειοψηφίας των Δήμων.
Για το 2019 τα συνολικά έσοδα για τον Δήμο απ’ αυτά τα τέλη- και η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους κατοίκους και επαγγελματίες- έχει προϋπολογιστεί σε 25,7 εκατομ. €!
Αναλυτικά, οι συντελεστές υπολογισμού του ανταποδοτικού τέλους για τα σπίτια στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για το 2019 είναι οι εξής:
Δήμος Πειραιά: 1,91 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Κορυδαλλού:  1,68 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: 1,61 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη: 1,52 € ανά τετραγ. μέτρο

Για μια πληρέστερη εικόνα παραθέτουμε και τους αντίστοιχους συντελεστές άλλων Δήμων του λεκανοπεδίου.
Δήμος Αθηναίων: 1,55 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Αιγάλεω: 1,10 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Αγίας Βαρβάρας: 1,19 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Νέας Σμύρνης: 1,55 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου: 1,02 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Αγίας Παρασκευής: 1,12 € ανά τετραγ. μέτρο
Δήμος Χαλανδρίου 1,12 € ανά τετραγ. μέτρο  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις