Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ενα κτήριο με δύο... όψεις! Το τμήμα του ΝΑΤ φρεσκοβαμμένο και της Τράπεζας της Ελλάδας σε πλήρη εγκατάλειψη

Ένα κτήριο με… δύο όψεις! Η θλιβερή εικόνα μέσα στη «καρδιά» του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται στο ιστορικό κτήριο, όπου στεγάζεται το ΝΑΤ, στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως.
Το επιβλητικό κτήριο, που εγκαινιάστηκε, τη Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 1933, παρουσιάζει δύο εικόνες. Μια φρεσκοβαμένη και καθαρή στο μισό τμήμα, που ανήκει και στεγάζεται στο ΝΑΤ και εικόνα εγκατάλειψης και αθλιότητας στο τμήμα του κτηρίου που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι, δε, απορίας άξιο πως είναι δυνατό η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει εγκαταλείψει σε αυτή τη κατάσταση ένα περιουσιακό στοιχείο της και μάλιστα ενώ το έχει διαθέσει προς πώληση…
Το κτήριο αναγέρθηκε σε ένα οικόπεδο, στην άλλοτε πλατεία Θεμιστοκλέους, που η Εθνική Τράπεζα είχε αγοράσει αντί 12 εκατομμυρίων δραχμών από τον Δήμο Πειραιά.
«Η αξία του μεγάρου και των τελειοτάτων εγκαταστάσεών του υπερβαίνει τα τριάκοντα εκατομμύρια δραχμών», έγραφε, στις 2 Ιανουαρίου 1934, η τοπική εφημερίδα «Σφαίρα», με αφορμή την τελετή των εγκαινίων.
Η κατασκευή διήρκησε τέσσερα χρόνια και έγινε από την οικοδομική εταιρεία «Τέκτων» του Αλέξανδρου Ζαχαρίου, που έχει κληροδοτήσει στο Δήμο Πειραιά ένα ακίνητο στη Καστέλλα, το οποίο παραμένει εδώ και δεκαετίες αναξιοποίητο.
Το κτήριο διαθέτει έξι ορόφους, όπου αρχικά στεγάστηκαν υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας. Είναι εξαιρετικής κατασκευής και θεωρήθηκε ένα εξαιρετικά μοντέρνο και λειτουργικό κτήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέταρτο όροφο υπήρχαν ακόμα και εγκαταστάσεις λουτρών για τους υπαλλήλους της Τράπεζας.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με ιδιαίτερη είσοδο από τη λεωφόρο Γεωργίου Α΄ υπήρχε το θησαυροφυλάκιο με 850 θυρίδες που διατίθεντο προς ενοικίαση. Οι πόρτες του θησαυροφυλακίου ζύγιζαν σχεδόν 10 τόνους η κάθε μια και για να ανοίξει έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πέντε διαφορετικά κλειδιά.
Αυτό το επιβλητικό κτήριο με την πάροδο των χρόνων αποκτήθηκε, το μισό από το ΝΑΤ και το άλλο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, η κορυφαία τράπεζα της χώρας προχώρησε, εδώ και μερικά χρόνια, στο κλείσιμο του υποκαταστήματός της αφήνοντας τους χώρους σε πλήρη εγκατάλειψη. Μια εικόνα, που φαίνεται ακόμα και στο εξωτερικό του κτηρίου προκαλώντας θλίψη….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις