Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Τι γίνεται με τις τιμές του πετρελαίου. Πόσο προβλέπεται να φτάσει και σε τι μπορούμε να ελπίζουμε

Ανοδική τάση καταγράφουν, διεθνώς, οι τιμές του πετρελαίου προκαλώντας ανησυχία για το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και των καυσίμων των αυτοκινήτων κατά χειμερινούς μήνες.
Το τελευταίο δεκαήμερο έχει καταγραφεί μια ανοδική πορεία με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται γύρω στα 80 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι αλλά οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και στα τέλη Δεκεμβρίου μπορεί να έχει ξεπεράσει και τα 90 δολάρια το βαρέλι.
«Κλειδί» για την άνοδο των τιμών θεωρούνται:
1.    Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μην αυξήσουν την παραγωγή τους, με στόχο την συγκράτηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών.
Αυτή η τακτική του ΟΠΕΚ προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου Τραμπ στη πρόσφατη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που μίλησε ιδιαίτερα επιθετικά απέναντι στα πετρελαιοπαραγωγά κράτη- μέλη του ΟΠΕΚ κάνοντας λόγο για κερδοσκοπικές πρακτικές.
2.    Η έναρξη από το Νοέμβριο της εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
Ωστόσο, αυτή η εικόνα μόνο δυσάρεστη δεν είναι για τη Ναυτιλία.
Όπως σημειώνουν ναυτιλιακοί αναλυτές (Allied Shipbroking στην εβδομαδιαία επισκόπηση της εταιρείας χρηματοοικονομικών και προβολής Capital Link Shipping) μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πολλοί εισαγωγείς αυξάνουν τις παραγγελίες τους για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα πριν αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές.
Αυτή η ζήτηση έχει οδηγήσει, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε μια αύξηση των ναύλων των δεξαμενόπλοιων.
Όμως, μακροπρόθεσμα, εάν διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αυξημένες τιμές μπορεί να υπάρξει πτώση της ναυλαγοράς εφόσον μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου από την αγορά.
Μια «ανάσα» μπορεί να δοθεί εάν:
1.    Οι εισαγωγείς αρχίσουν να αναζητούν τις αναγκαίες πετρελαϊκές ποσότητες, που προμηθεύονται μέχρι τώρα από το Ιράν, από άλλες χώρες, ακόμα και πιο μακρινές.
2.    Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή της καθώς στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμες δύο νέες μεγάλες εγκαταστάσεις εξόρυξης.

@ ( Σχόλιο) Μέσα σε αυτές τις αναδιατάξεις στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας εντάσσεται και η έναρξη εξόρυξης πετρελαίου στην Κύπρο. Η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εφόσον χρειαστεί να ασκηθεί πίεση στις χώρες του ΟΠΕΚ. Και φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη. Για να δούμε τι θα γίνει εάν αλλάξουν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΟΠΕΚ. Για να δούμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις