Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΓΝΩΜΗ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων: Με υποκρισία δεν διορθώνονται τα προβλήματα της Παιδείας

Πολιτική… σπέκουλα, με ανούσιους εντυπωσιασμούς, «καλύπτει» τα πραγματικά (και οξυμένα) προβλήματα της Παιδείας, όπως συνέβη, για μια ακόμα φορά, με την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρωτοσέλιδο «χτύπημα» δύο εφημερίδων- φυσικά προσκείμενων στη ΝΔ- που με… φρίκη διαπιστώνουν ότι υπάρχουν «εισακτέοι και με βαθμό 3» («Ελεύθερος Τύπος») και «Σπουδές σε ΑΕΙ με βαθμό 3» («Καθημερινή»).

Από κοντά και «Τα Νέα», όπου στην ηλεκτρονική έκδοση διαβάζουμε:
«Απορίας άξιο θεωρείται ότι σε περιπτώσεις τμημάτων των ΤΕΙ που άνοιξαν τις πόρτες τους στους φοιτητές με βαθμούς 3 και 4, θα μετατραπούν – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Γαβρόγλου – σε πανεπιστήμια μετά τις συνενώσεις που θα προκύψουν με ΑΕΙ. Έτσι οι φοιτητές συγκεκριμένων τμημάτων, εισήχθησαν σε τεχνολογικό τμήμα με σχεδόν «λευκή κόλλα» και θα αποφοιτήσουν από πανεπιστήμιο».
Στην ίδια… γραμμή και το μικρό πρωτοσέλιδο κείμενο της… έγκυρης «Καθημερινής», το οποίο αρχίζει με τη φράση «η υποβάθμιση της ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ελλάδα συνεχίζεται, με την υπογραφή, αυτή τη φορά, του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος «πανεπιστημοποίησε» τα ΤΕΙ δια συγχωνεύσεων. Υποψήφιος, που βαθμολογήθηκε με 3 θα εισαχθεί σε ΤΕΙ, όμως θα λάβει πτυχίο πανεπιστημίου».
Πλήρης ταύτιση… απόψεων. Σα να γράφτηκαν τα δύο κείμενα με καρμπόν. Όμως, πόση υποκρισία μπορεί να αντέξει αυτός ο τόπος;
Γιατί οι καλές εφημερίδες… εξανίστανται καθώς κάποιοι εισάγονται σε ΤΕΙ με 3 και θα πάρουν πτυχίο ισότιμο των ΑΕΙ; Μήπως τα παιδιά, που εισήχθησαν τα χρόνια της «αριστείας», το 2012, το 2013 ή το 2014, κατευθείαν σε ΑΕΙ με 4,5 ή 6 δεν θα έχουν πάρει τώρα το πανεπιστημιακό πτυχίο τους;
Και δεν μιλάμε για τυχαία ΑΕΙ αλλά για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 2013: 4.484) και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 2012- Εσπερινά: 5.980, 2013: Γενική σειρά 6.455).
Ή μήπως τα παιδιά των Εσπερινών, που εισήχθησαν το 2012 και το 2013 με 1.460 και 2.555 μόρια, αντίστοιχα, στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν θα θεωρούνται (και θα είναι) πτυχιούχοι ΑΕΙ.
Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Κι’ όμως, σήμερα εμφανίζονται εφημερίδες να θεωρούν «είδηση» ότι θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια πτυχιούχοι ΑΕΙ, που εισήχθησαν με βαθμό 3.
Υποκρισία και ταρτουφισμός! Αυτό είναι και τίποτα άλλο.
Προφανώς και δεν συμφωνούμε με την εξίσωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπαγορεύεται από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, παρά μόνο από επιθυμίες καθηγητών της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Για να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει με ριζικές αλλαγές από την Α Δημοτικού και να ακολουθήσουν τμηματικά οι επόμενες τάξεις ώστε σε βάθος χρόνου να έχουμε διαμορφώσει ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες.
Η υποκρισία, ο πρόσκαιρος εντυπωσιασμός και ο ταρτουφισμός είναι αυτά που καθοδηγούν τις κυβερνήσεις να αλλάζουν κάθε τόσο συστήματα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και να κάνουν μερικές αποσπασματικές μικροαλλαγές στη πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση.
Όμως, ο ρόλος του Τύπου δεν είναι αυτός. Έπρεπε να «σπρώχνει» τα πράγματα προς τη βελτίωση- εν προκειμένω της Παιδείας- και όχι στο… τέλμα. Σταματήστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις