Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ- Πως "ξεκλείδωσε" η διαδικασία

Μετά από πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι στη φορτοεκφόρτωση των κοντέινερ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά εντάσσονται στην κατηγορία των «βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
Η εξαίρεσή τους απ’ αυτή την κατηγορία, στην οποία σημειωτέων ασφαλίζονται οι συνάδελφοί τους στην προβλήτα Ι, αποτελούσε ένα από τα πολλά προνόμια, που απολάμβανε η Cosco και τα υπεργολαβικά συνεργεία, με τα οποία συνεργάζεται.
Την ίδια ώρα, αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία, που δημιουργούσε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων μέσα στο λιμάνι!

Το θέμα ανέκυψε από την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ στη Cosco, η οποία άρχισε να απασχολεί, στη φορτοεκφόρτωση, εργαζόμενους, που ανήκαν σε υπεργολαβικά συνεργεία ενώ στη διπλανή προβλήτα Ι εργάζονταν εργαζόμενοι του ΟΛΠ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Με την εξαγορά του ΟΛΠ από την κινέζικη εταιρεία η διαφορά στις εργασιακές σχέσεις συνεχίστηκε προκαλώντας πρόσφατα δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ.
Ένα από τα θέματα, που τέθηκαν ήταν η ένταξή τους στον πίνακα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ναυτιλίας ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο αναφέρει ότι, με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ (Ν.4404/2016) οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκονται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του ΟΛΠ και αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά.
Αυτό ήταν αναγκαίο διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία στα «βαρέα και ανθυγιεινά» εντάσσεται «όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό, εκτός των υπαλλήλων γραφείου, φυλάκων και επιστατών», στους λιμενικούς χώρους.
Έτσι, το έγγραφο, που βεβαίωνε ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ανήκαν στον εμπορικό λιμένα, «ξεκλείδωσε» τις διαδικασίες και στη συνέχεια ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, με έγγραφό του προς τον Ε.Φ.Κ.Α διευκρίνισε ότι αναφορικά με τους ανωτέρω εργαζομένους εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της περίπτωσης 41 του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Τι αλλάζει στις εισφορές εργοδότη- εργαζόμενων

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ |στην περίπτωση απασχόλησης σε εργασίες που χαρακτηρίζονται στον νόμο ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αμφότεροι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά για την απασχόληση αυτή, η οποία έχει ως εξής:
Εργατική εισφορά: Για τον κλάδο της σύνταξης, οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται σε
πρόσθετη εισφορά σε ποσοστό 2,20% επί των αποδοχών.
Εργοδοτική εισφορά: Για τον κλάδο της σύνταξης, οι εργοδότες υποχρεούνται σε
πρόσθετη εισφορά σε ποσοστό 1,40% επί των αποδοχών.
Ύψος ασφαλίστρων
Στην περίπτωση εργασίας ή επαγγέλματος κατηγορίας βαρέων και ανθυγιεινών, τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται ως εξής:
Για την ασφάλιση στην κατηγορία Μεικτών και Βαρέων σε ποσοστό 41,56%, εκ των οποίων 25,86% βαραίνουν τον εργοδότη και 15,70% τον εργαζόμενο. Εφόσον συντρέχει υποχρέωση ασφάλισης και για επαγγελματικό κίνδυνο, τότε τα ασφάλιστρα προσαυξάνονται στο ποσό των 42,56%, εκ των οποίων 26,86% βαραίνουν τον εργοδότη και 15,70% τον εργαζόμενο.
Εφόσον υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, τότε τα ανωτέρω ασφάλιστρα προσαυξάνονται κατά 2%, εκ των οποίων 1,25% για τον εργοδότη και 0,75% για τον εργαζόμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις