Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Μια πλατεία που πολλοί ξέρουν στη Νίκαια αλλά λίγοι θυμούνται πως λέγεται αλλάζει όνομα!

Η «ξεχασμένη» πλατεία Ρόδων στη Νίκαια αλλάζει όνομα! Η απόφαση λήφθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη αφού προηγήθηκε απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας.
Η μικρή πλατεία βρίσκεται στο τρίγωνο των οδών Π. Ράλλη, Χριστοπούλου και Φρίξου, κοντά στο Περιβολάκι και κύριο χαρακτηριστικό της είναι το Μνημείο του Αφανούς Προσκόπου, που βρίσκεται εκεί.

Αν και το όνομα της πλατείας θα έπρεπε να είχε κάποια σχέση με την θυσία των προσκόπων στο Αϊδίνη της Μικράς Ασίας ή γενικότερα με τον προσκοπισμό, είχε πάρει- για άγνωστο λόγο-  το όνομα «πλατεία Ρόδων» και τώρα θα μετονομαστεί σε πλατεία «Ιωάννη Π. Μελά» προς τιμή ενός Μικρασιάτη πολιτικού, που είχε διατελέσει (1945) δήμαρχος Νίκαιας και επί σειρά ετών βουλευτής Πειραιά.
Η δημιουργία ενός μνημείου προς τιμή των σφαγιασθέντων προσκόπων Αϊδινίου – Σωκίων απασχολούσε, επί πολλά χρόνια, τους πειραιώτες προσκόπους αλλά τελικά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αφανούς Προσκόπου (κατ’ άλλους «Αγνώστου Προσκόπου») έγιναν μόλις το 1972. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Γιάννη Τρέζου στο οποίο αναγράφεται:
"Εις μνήμην των υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων προσκόπων Αϊδινίου και Σωκιών"
Στη μικρή μικρή πλατεία είναι φυτεμένη με μουριές, χαρουπιές, φοίνικες και βραχυχίτωνες.
Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Π. Μελά (από τη Βικιπαίδεια)
Γεννήθηκε το 1905 (σύμφωνα με το Μητρώο της Βουλής) ή το 1908 στο Μεσοχώρι της Νίκαιας (στη Μικρά Ασία) και σπούδασε νομικά και πολιτικές-οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα.
Εγκαταστάθηκε στην Ικαρία το 1939 και συνέγραψε την ιστορία του νησιού.
Διετέλεσε δήμαρχος Νίκαιας το 1945, ενώ στον Πειραιά εργαζόταν ως δικηγόρος. Ο Ιωάννης Μελάς υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Πλαστήρα ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας από τις 15 Απριλίου 1950 ως τις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους.
Εξελέγη βουλευτής Πειραιώς και Νήσων το 1946 με την Εθνική Πολιτική Ένωση (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα) (ΕΠΕΚ) και το 1950 με το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα) και Β΄ Πειραιώς με την Ένωση Κέντρου (1961, 1963 και 1964).[5]
Απεβίωσε το 2004 και κηδεύτηκε στην Ικαρία, όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα από το 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις