Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Οριστικό: Δεμένα τα πλοία τη Δευτέρα 3/9 (και μετά βλέπουμε...). Οι ναυτικοί στην ακτοπλοΐα θα πάρουν αυξήσεις;

Ένα ακόμα… βήμα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας έγινε τις τελευταίες ημέρες από την εργοδοτική πλευρά παρότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) οριστικοποίησε, τη Τετάρτη 29/8, σε συνεδρίαση της Διοίκησής της, την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας την Δευτέρα 3/9.

Όπως αποκάλυψε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) την Τρίτη 28/8 είχε πραγματοποιηθεί πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση παρουσία του απερχόμενου υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή και του αναβαθμισμένου αναπληρωτή υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού.
«(…) παρά τις δυσκολίες που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου μας επανήλθαν με νέα βελτιωμένη πρόταση, την οποία οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ δεν ήθελαν να συζητήσουν και αποχώρησαν από τη συνάντηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΕΝ.
Η νέα πρόταση αφορούσε την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης με αύξηση των μισθών κατά 1%, όπως έγραψε η «Ναυτεμπορική». Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN.gr «η ΠΝΟ ζητάει 5% αύξηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας με το επιχείρημα ότι εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος».
Την επομένη μέρα (29/8) ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης μετά από τηλεφωνική επικοινωνία επισκέφθηκε τα γραφεία της ΠΝΟ σε συμφωνημένη ώρα, με σκοπό να ενημερώσει την εκτελεστική επιτροπή που συνεδρίαζε για τις νέες προτάσεις του ΣΕΕΝ.
«Δυστυχώς και περιέργως δεν επετράπη στον πρόεδρο του ΣΕΕΝ να ενημερώσει τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων για τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Συνδέσμου και συγκεκριμένα για πρόταση υπογραφής ΣΣΕ για τα έτη 2018 και 2019 με αύξηση των μισθών των ναυτικών», αναφέρει ο ΣΕΕΝ.
Από την πλευρά της η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της εξηγεί, ουσιαστικά, γιατί δεν μπορεί να κάνει… πίσω, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην εργοδοσία, την οποία κατήγγειλε ότι «με την αθέμιτη τακτική κωλυσιεργία της που  ακολούθησε και ακολουθεί, και εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές της θέσεις αρνούμενη να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια,(…) μας έσπρωξε στην κυριολεξία στη λήψη της απόφασης για κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργιακής μας κινητοποίησης στις 3-9-2018 με προοπτική κλιμάκωσης».
«Οι ναυτεργάτες προειδοποιούν την πλευρά τόσο των εφοπλιστικών εταιρειών όσο και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των λιμενικών οργάνων «να μην τολμήσουν να πειράξουν ή έστω απλά να απειλήσουν τον οποιοδήποτε απεργό ναυτεργάτη, ο  οποίος απλά υπακούει στις αποφάσεις του ανώτατου συνδικαλιστικού του οργάνου και των επί μέρους πρωτοβαθμίων οργανώσεών του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλον τον ναυτεργατικό κόσμο με  ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Οι όποιες απεργοσπαστικές προσπάθειες από τον οποιοδήποτε όχι μόνο θα πέσουν στο κενό, αλλά και θα καταγγελθούν δημόσια, ειδικά και επώνυμα», υπογραμμίζει η ΠΝΟ.

@ Να τα γράφουμε και αυτά: Σας ενημερώσαμε, από πολύ νωρίς, (22/8) με ανάρτησή μας «γιατί είναι πλέον ορατή η υπογραφή ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα» (για να διαβάσετε την ανάρτηση πατήστε εδώ). Τώρα είμαστε πιο κοντά σε μια τέτοια εξέλιξη και μάλιστα με τη νέα ΣΣΕ να προβλέπει αυξήσεις, έστω και μικρές. Επίσης είχαμε πει ότι η απεργία της Δευτέρας 3/9 δεν αναστέλλεται. Θα γίνει και τα πλοία θα «δέσουν». Όμως, σε αντίθεση με το προηγούμενο δημοσίευμα θα τολμήσουμε μια πρόβλεψη: Δύσκολα θα αποφασιστεί συνέχιση της απεργίας. Το τελευταίο, όμως, μην το «δέσετε και κόμπο»…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις