Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Πανσέληνος με συναυλία στην Ηετιώνεια Πύλη (25/8, με ελεύθερη είσοδο). Πως θα πάτε, τι καιρό θα έχει

Μια ξεχωριστή συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και το Σωτήρη Μπαλλά, στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης, θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και όχι μόνο να απολαύσουν, το βράδυ του Σαββάτου 25/8, τη μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου.
Η συναυλία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής (Π.Ε. Πειραιά), το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης και της έναρξης εργασιών για την ανάπλαση των 20 στρεμμάτων στο «Καστράκι», για την οποία πρώτοι διαβάσατε στο pireas2day.blogspot. gr. (σ.σ. να λέμε και εμείς για τις- όχι και λίγες- πρωτιές μας).

Η ανάπλαση στο Καστράκι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και μαζί με την Ηετιώνεια θα συγκροτήσει έναν πόλο πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου με έκταση πάνω από 40 στρέμματα που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων της.
Πριν από τη συναυλία, που αρχίζει στις 9 μ.μ. και είναι με ελεύθερη είσοδο, θα γίνει οργανωμένη ξενάγηση (7:30-9:00) στον αρχαιολογικό χώρο.

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε:
Η Ηετιώνεια Πύλη είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της πειραϊκής ακτής, με έκταση περίπου 20 στρέμματα. Βρίσκεται στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, το οποίο προστάτευε στην αρχαιότητα. Η σημασία της είναι διττή, διότι αφενός ήταν ο προμαχώνας του λιμανιού και μία από τις δυο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν οι «Αστικές Πύλες», στη οδό 34ου Συντάγματος), κι αφετέρου διασώζει σημαντικές πληροφορίες για την οχυρωματική αρχιτεκτονική όπως αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τον 5ο ως τον 3ο αι. π.Χ.
Στο χώρο έγιναν εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) και ήταν προϋπολογισμού 700.000 €.

Πρόσβαση: Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου είναι στην οδό Κανάρη (απέναντι από τη πύλη Ε2 του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά).
Συγκοινωνία: Η συγκοινωνία δεν είναι καλή. Ανάλογα την περιοχή απ’ όπου έρχεστε ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε ακόμα και τρία λεωφορεία, τα οποία κατά κανόνα κάνουν στάση στις Δεξαμενές. Από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσετε 5-10 λεπτά για να φτάσετε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, για τον οποίο ακόμα δεν υπάρχει σήμανση.
Εάν επιλέξετε να περπατήσετε από τον σταθμό των ΗΣΑΠ ή του Προαστιακού ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι περίπου μισή ώρα.
Οι λεωφορειακές γραμμές, που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν καθώς κάνουν στάση στις Δεξαμενές (Ακτή Βασιλειάδη) είναι οι εξής:
1. Άγιοι Ανάργυροι- Πειραιάς, μέσω Κηφισού (420), στην οποία γίνονται δρομολόγια από την έναρξη έως τις 18.35. Και
2. Πειραιάς- Δεξαμενές- Νέος Μώλος Δραπετσώνας (859)

Τέλος, εάν επιλέξετε να πάτε με ΙΧ θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο είναι δύσκολη. Μοναδική περίπτωση διευκόλυνσης είναι να έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα Τροχαίας.

Καιρός: Για αύριο Σάββατο 25/8 (στις 8 το βράδυ) ο καιρός στη Δραπετσώνα ευνοεί την απόλαυση της αυγουστιάτικης πανσελήνου σε ένα ανοιχτό χώρο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο καιρός θα είναι αίθριος, με θερμοκρασία κοντά στους 29 βαθμούς Κελσίου, με ένα ευχάριστο ελαφρύ νοτιοανατολικό αεράκι.

@ Απορία: Με τόσες ελλείψεις σε συγκοινωνίες, χώρους στάθμευσης κ.α. πως θα προσελκυσθούν επισκέπτες σε αυτό τον χώρο; Ψιλά γράμματα….

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΙΧ,Κ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ?ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΘΑ ΜΑς ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Κ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΚΑΝΑΡΗ? ΜΑς ΒΓΑΖΕΙ ΌΛΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις