Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας άρχισε. Φόβοι για κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες...

Χωρίς… κλυδωνισμούς στη παγκόσμια αγορά πέρασε η πρώτη φάση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Κίνα.
Σε αυτή τη πρώτη φάση επιβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές δασμοί συνολικού ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα είδη.
Ωστόσο, η δεύτερη φάση, για την οποία οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μπορεί και να μην προχωρήσει, προβλέπει την επιβολή πρόσθετων δασμών και σε άλλα αγαθά συνολικού ύψους 200 δισεκ. δολαρίων
Βέβαια, η ΗΠΑ έχουν απειλήσει με αύξηση στους δασμούς όλων των εισαγόμενων από την Κίνα ειδών, στις εισαγωγές αυτοκινήτων και στις συναλλαγές στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι με όλα αυτά το τελικό ποσό των επηρεαζόμενων αγαθών υπολογίζεται κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Εάν αυτό επαληθευτεί θα ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού εμπορίου των ΗΠΑ με τον κόσμο και περίπου το 6% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου αγαθών.
Αυτό θα μπορούσε να είχε σίγουρα αρνητικές συνέπειες στα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και οι περισσότεροι από τους αναλυτές εξακολουθούν να διατηρούν την ελπίδα ότι τα πράγματα θα υποχωρήσουν πολύ πριν φτάσουμε κοντά στο σημείο αυτό.

@ Η εξέλιξη του εμπορικού πολέμου, που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, δεν θα αργήσει να φτάσει και στην Ευρώπη. Και οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές και για όλους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις