Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση έφτασε στο Πειραιά- Δείτε το βίντεο- Πως χρησιμοποιείται σήμερα



Η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Χριστίνα Ω» (Christina O) «έδεσε» στο φιλόξενο «απάγκιο» της στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.
Η θαλαμηγός του Σμυρνιού μεγιστάνα όπως και η εντυπωσιακή τρικάταρτη «Κρεολή» του Σταύρου Νιάρχου ήταν τα ιδιωτικά σκάφη, όπου συναθροίζονταν, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως τις αρχές των ‘70s,  παγκοσμίως γνωστές προσωπικότητες των τεχνών, του θεάματος, της πολιτικής και των επιχειρήσεων.
Αργότερα, θα συμπληρώσει το μύθο τους και η πολυτελής θαλαμηγός «Αλεξάντερ» του Γιάννη Λάτση.
Στα πολυτελή σαλόνια τους και στα αναπαυτικά καταστρώματα με τις πισίνες δίνονταν περίφημα πάρτι, από τα οποία μια φωτογραφία ήταν αρκετή για να αποφέρει μεγάλα κέρδη για τον «παπαράτσι», που θα κατάφερνε να απαθανατίσει ένα στιγμιότυπο.
Στους ίδιους χώρους καταστρώνονταν επιχειρηματικά σχέδια, έκλειναν ή χάλαγαν μεγάλες συμφωνίες και οι τρεις ιδιοκτήτες τους έδιναν εντολές και κατευθύνσεις στις ανά τον κόσμο επιχειρήσεις τους.
Η επιστροφή της «Χριστίνας Ω» στον Πειραιά δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Το πολύ καλό πειραιώτικο site Pireaspiraeus.com έχει αναρτήσει ένα βίντεο με την άφιξη της ιστορικής θαλαμηγού στο πρώτο λιμάνι, που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.


Το «Χριστίνα Ω», μήκους περίπου 108 μέτρων, κατασκευάστηκε το 1943, ως καναδική φρεγάτα και το 1954 αγοράστηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση, μετασκευάστηκε σε σχέδια του Σεζάρ Πινώ και ξεκίνησε να κάνει ταξίδια φιλοξενώντας μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Ουίνστων Τσώρτσιλ αλλά και η Μέριλιν Μονρόε και ο Φρανκ Σινάτρα.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1958 ο Σταύρος Νιάρχος κατασκεύαζε την προσωπική του θαλαμηγό «Κρεολή» ένα εκπληκτικό τρικάταρτο σκαρί το οποίο διακόσμησε ο περίφημος Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί.
Αργότερα, η «Κρεολή» πωλήθηκε στη Σχολή Δοκίμων της Δανίας για να χρησιμοποιηθεί, κατόπιν μετασκευής, ως εκπαιδευτικό.
Αντίθετα, η «Χριστίνα Ω» μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση το 1975 πέρασε στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά.
Το 1998 αγόρασε το σκάφος ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, οικογενειακός φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα» είναι διαθέσιμη για ναύλωση. Για το φετινό καλοκαίρι η τιμή ναύλωσης φαίνεται να ξεκινάει από 560.000 € την εβδομάδα.
Διαθέτει μία προεδρική σουίτα και 17 καμπίνες επιβατών, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά 34 άτομα ενώ έχει 38 μέλη πληρώματος. Οι εσωτερικοί χώροι του διατηρούν την πολυτέλεια και την εντυπωσιακή ξύλινη επένδυση του ένδοξου παρελθόντος ενώ συνδέονται με τους εξωτερικούς χώρους με μία κεντρική σπειροειδή σκάλα.
Τα πρυμναίο κύριο κατάστρωμα διαθέτει πισίνα με έναν ψηφιδωτό Μινώταυρο στο δάπεδό της, το οποίο ανυψώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού για να σχηματίσει μία πίστα χορού.
Το κατάστρωμα περιπάτου διαθέτει ελικοδρόμιο. Στο μπαρ «Άρης», τα σκαμπό είναι φτιαγμένα από μαλακό λεπτό δέρμα ρυγχοφάλαινας. Επιπλέον, η θαλαμηγός περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, παιδότοπο, κέντρο ομορφιάς, γυμναστήριο, τζακούζι και χώρο για μασάζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσει για κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, ναυλωμένο από ομάδα ξένων επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις