Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τι γίνεται με τα σκουπίδια στους δρόμους- Πότε αρχίζει η απομιδή- Το προφητικό άρθρο του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά

«Πνίγονται» οι πόλεις από σωρούς σκουπιδιών, με τη βροχή να δημιουργεί εικόνες τριτοκοσμικής αθλιότητας και να έρχονται αβίαστα ερωτηματικά για το εάν έφτασε η «ώρα μηδέν» για τη διαχείριση των σκουπιδιών του λεκανοπεδίου.
Η αιτία του προβλήματος: Βρίσκεται στο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, αφού παρατηρήθηκαν, το περασμένο σαββατοκύριακο, ρηγματώσεις σε σημεία των τελευταίων κυττάρων ταφής απορριμμάτων.
Πρόκειται για ρηγματώσεις που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, επελέγη το κλείσιμο του χώρου.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιου είδους ρηγματώσεις στον ΧΥΤΑ. Τα αίτια αναζητούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι ρηγματώσεις φαίνεται να έχουν ως αιτία την παράλληλη εναπόθεση απορριμμάτων στα κύτταρα που έχουν απομείνει στον ΧΥΤΑ, ενώ ταυτόχρονα γίνονται εργασίες στεγάνωσης σε τμήμα των ίδιων κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος όγκος απορριμμάτων να θάβεται σε περιορισμένο χώρο.


Πότε θα φύγουν τα σκουπίδια από τους δρόμους: Η αποκομιδή των απορριμμάτων από τα συνεργεία των Δήμων αναμένεται να ξεκινήσει μόλις επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής, στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Είναι η αρχή του τέλους; Τους πρώτους μήνες του 2016 οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ σε συνέντευξη τύπου υπογράμμιζαν ότι «το τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής υπολογίζεται να έχει γεμίσει μέχρι το τέλος του 2018, ενώ οι νέοι χώροι ταφής (ΧΥΤ) είναι ακόμη στα χαρτιά».
Λίγους μήνες αργότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε ένα προφητικό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (φ. 24.11.2016) υπογράμμιζε, εμφατικά, ότι «όσα δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια για την αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων στην Αττική πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και να κλείσει η Φυλή».
Εκείνο το διάστημα εγκρίθηκε, μέσα από πολλές αντιπαραθέσεις, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο προέβλεπε τη χωροθέτηση και τη δημιουργία νέο Χώρων Υγειονομικής Ταφής, μεταξύ των οποίων στο Γραμματικό, στο Σχιστό κ.α.
Με εξαίρεση την περίπτωση του Σχιστού, όπου η Αυτοδιοίκηση αποδέχτηκε να συζητήσει τη χρησιμοποίηση του χώρου για αυτό το σκοπό στο πλαίσιο, όμως, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για όλη την Αττική, στις άλλες περιοχές ξεκίνησε ένας… πετροπόλεμος.
Ο Γιώργος Γαβρίλης στο άρθρο του έγραφε:
«Απέναντι στην εδραιωμένη άποψη ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού αλλά και της κοινωνίας, που έχει εκπαιδευτεί και υιοθετήσει την αντίληψη ότι κάθε ενοχλητική δραστηριότητα πρέπει να μεταφέρεται στην «αυλή» του διπλανού μας, οφείλουμε να αντιπαραβάλουμε, τις πρώτες εβδομάδες του 2017, το παράδειγμα της συνευθύνης, του κοινού συμφέροντος, του κοινωνικά δίκαιου επιμερισμού με την ολοκλήρωση των χωροθετήσεων.
Ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, κοινωνική συμμετοχή και ανοχή.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μικρές αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, που θα χωροθετηθούν με χωροταξικά, πληθυσμιακά και κυρίως περιβαλλοντικά -επιστημονικά τεκμηριωμένα- κριτήρια, δίνοντας το στίγμα και το μήνυμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς ταξικές μεροληψίες, χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις.
Κοινωνικές οργανώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και κόμματα οφείλουν να συμμετάσχουν ενεργά στη μάχη για να αλλάξουν νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών στη διαχείριση των απορριμμάτων που μας οδήγησαν στο αίσχος της Φυλής και των πολλαπλών αδιεξόδων».
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ

Τι έγινε. Δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Η Περιφερειακή Αρχή δεν έδειξε την αναγκαία αποφασιστικότητα και οι τοπικές κοινωνίες και συλλογικότητες περιορίστηκαν στη γνωστή… συνταγή του «χαϊδέματος των αυτιών».
Έτσι, τις τελευταίες ημέρες ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός ξεκίνησε να καταγγείλει τη νυν περιφερειάρχη, το ΚΚΕ και άλλες συλλογικότητες να ζητάνε να κλείσει η χωματερή της Φυλής αλλά να απορρίπτουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση χωροθέτησης….
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητάει ταυτόχρονα:
•    Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής.
•    Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. {Σχόλιο: Να πάνε τα σκουπίδια της Αττικής σε κάποιο άλλο Νομό; Και εννοείται δεν κάνουμε καμία πρόταση}
•    Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. {Σχόλιο: Να μπει τέρμα στην εναλλακτική λύση της ιδιωτικοποίησης}
•    Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. {Σχόλιο: Είπαμε και εκτός Αττικής να πάνε, αλλά να χαϊδέψουμε αυτιά}
•    Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

@ Μέσα σε αυτή τη κατάσταση ο ΕΔΣΝΑ, ο αρμόδιος Σύνδεσμος για τη λειτουργία της Φυλής, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ «για την αυθαίρετη, χωρίς προηγούμενη άδεια εισόδου» στο χώρο της χωματερής. Αν είναι δυνατόν! Αντί να κοιτάξουν να δοθούν λύσεις, τους φταίνε οι δημοσιογράφοι που δεν ζήτησαν άδεια (!) για να μπουν σε δημόσιο χώρο. Αν είναι δυνατόν…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις