Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Βοτσαλάκια στις 5/6 από τη HELMEPA- Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τα απορρίμματα στις ακτές

Κάλεσμα σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Βοτσαλάκια απευθύνει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), συμμετέχοντας γι’ ακόμα μια χρονιά στον θεσμό «Ημέρες Θάλασσας».
O εθελοντικός καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουνίου –Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-από τις 10:00 έως τις 12:00.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη» και θα λάβουν μέρος μαθητές-μέλη του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, οι εκπαιδευτικοί τους, καθώς και όσοι άλλοι ευαισθητοποιημένοι εθελοντές επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια για έναν Καθαρό Πειραιά χωρίς Πλαστικά.
Εκτός από τον καθαρισμό της παραλίας, η δράση θα περιλαμβάνει επίσης καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία και διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, ενημέρωση για το πρόβλημα και την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης  με εκπαιδευτικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το 2017 από τους εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών, που διοργάνωσε η HELMEPA, αποτυπώνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, αφού:
Περίπου ένα στα τρία απορρίμματα, που συλλέχθηκαν σε παραλίες (ποσοστό 37%) ήταν αποτσίγαρα!
Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα, που προέρχονται από τις δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και ρυπαίνουν κάθε «γωνιά» των θαλασσών και των ακτών μας.
Ειδικά τα μικροπλαστικά είναι μια από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας γιατί γίνονται ένας νέος τύπος «τροφής» που εισβάλλει ανεξέλεγκτα στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες καθώς θαλασσοπούλια, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά αλλά και μικρότεροι οργανισμοί καταναλώνουν αυτή τη θανάσιμη «λιχουδιά».
Από τους 6,8 τόνους απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, οι 1,3 τόνοι ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
 Για άλλη μια φορά όμως βρέθηκαν στις ακτές πεταμένα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως 86 ηλεκτρικές συσκευές, 1 μαγκάλι, 15 καρέκλες, 1 πάπλωμα και 2 χαλιά, 3 φιάλες υγραερίου αλλά και είδη ρουχισμού και υπόδησης όπως 72 παπούτσια και σαγιονάρες! Επίσης, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως 355 μπαταρίες, 164 χρησιμοποιημένες πάνες και 92 σύριγγες, καθώς και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά σύνεργα, όπως 685 μέτρα συνθετικών διχτυών, 420 μέτρα πετονιάς και 1.006 μέτρα σχοινιού, καθώς και 469 ελαστικά αυτοκινήτων.

@ Τουλάχιστον ας πάρουμε όλοι μέρος στον εθελοντικό καθαρισμό στα Βοτσαλάκια για να… καλύψουμε ένα μέρος της καταστροφής, που προκαλούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις