Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Ο Πειραιάς πριν από 100 χρόνια: Πως υποδέχτηκαν οι πειραιώτες το 1925! Ο χορός του Ολυμπιακού στο εμβληματικό "Ακταίον", η αγορά

Με χοροεσπερίδες, χαρτοπαιξία αλλά και αγορές υποδέχτηκαν οι πειραιώτες το 1925!
Η κίνηση στην πόλη περιγράφεται σε πειραϊκές εφημερίδες της εποχής, όπου επίσης υπάρχει ένας απολογισμός για το απελθόν 1924.
Συγκεκριμένα, στην εφημερίδα «Σημαία» του Π.Θ. Λογοθέτη στη στήλη με τίτλο «Κοσμική ζωή», που υπογράφει συνεργάτης με το ψευδώνυμο «Νάρκισσος» διαβάζουμε πως ήταν «αλησμόνηται αι εντυπώσεις εκ της εορτής του «Ολυμπιακού» εις το «Ακταίον» και παρακάτω πως «ο «Ολυμπιακός» μας ετοιμάζει πολύ γρήγορα και άλλας εκπλήξεις».
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ενώ η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του "Ολυμπιακού" είναι η 10η Μαρτίου 1925, ωστόσο υπάρχουν γραπτές πηγές από τις οποίες φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός συγκροτήθηκε στα τέλη του 1924 και μάλιστα τον Ιανουάριο του 1925 θεωρείτο ότι μαζί με την ομάδα του Πειραϊκού Συνδέσμου ήταν "αι ισχυρότεραι ομάδαι της Ελλάδος".
Αυτή η νεοσύστατη ομάδα δεν θα μπορούσε να μην κάνει τον χορό της σε ένα ξενοδοχείο σαν το «Ακταίον» που ήταν ένα εντυπωσιακό πενταώροφο ξενοδοχείο 160 δωματίων, στο Νέο Φάληρο, που τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα υπήρξε το επίκεντρο της αθηναϊκής κοσμικής ζωής.
Εκεί το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, όπως διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα, έγινε «εκλεκτή συγκέντρωσις».
Προφανώς έγινε στην εντυπωσιακή αίθουσα των εορτών, που είχε θέα στη θάλασσα και ήταν διακοσμημένη με διάφορα αγάλματα.
«Εις την θαυμασίαν σάλαν του μοναδικού αυτού κέντρου εστροβιλήσθησαν αρκετά ζεύγη με κέφι», συνέχιζε ο «Νάρκισσος» και παρατηρούσε:
«Πειραϊκός κόσμος ελάχιστος. Οι περισσότεροι ξένοι. Κρίμα όμως μια θαυμασία σάλα ως του «Ακταίον» με όλα της τα κομφόρ και την πολυτέλειαν να μην συγκεντρώνη τον Πειραϊκό εκλεκτόκοσμο».
Σε άλλο σημείο της στήλης διαβάζουμε ότι «η χαρτοπαιξία στα πειραικά σαλόνια εις το φόρτε της, αυτάς τας ημέρας», με αναφορές για κερδισμένους και χαμένους, πάντα, όμως, με διακριτικότητα, χωρίς αναφορές ονομάτων.


Από τη «Σημαία» μαθαίνουμε ακόμα ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς  «από πρωίας ζωηροτάτη παρατηρείται κίνησις εις την αγοράν και τας κεντρικάς οδούς και πλατείας της πόλεως»
«Η λεωφόρος Γεωργίου Α’ έχει πλημμυρίσει από μικροπρατήρια πωλήσεως μπουναμάδων. Η όψις γενικώς όλων των καταστημάτων είναι γραφική με τα εκτεθειμένα παντός είδους παγνίδια δια μικροιύς και…. μεγάλους. Η κίνησις εκορυφώθη από τα πρώτας μεταμεσημβρινάς ώρας
».
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς εψάλη επίσημη δοξολογία ενώ το μεσημέρι γινόταν η μεγάλη «ατραξιόν» καθώς «από του πυροβολείου [της Καστέλας] και των θωρηκτών» ρίχνονταν «οι νενομισμένοι κανονιοβολισμοί».
Στη «Σημαία» αλλά και στην εφημερίδα «Σφαίρα», ιδιοκτησίας Δ. Καλοστύπη, με εκδότες- διευθυντές του Μιχαήλ Σ. Ελευθερίου και Σπύρο Γ. Γεωργόπουλο διαβάζουμε ανασκοπήσεις για τον Πειραιά.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τη 31 Δεκεμβρίου 1924
είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά 7.540 ατμόπλοια, από τα οποία τα 6.108 ήταν Ελληνικά. Επίσης, είχαν καταπλεύσει 494 Ιταλικά, 489 Αγγλικά, 131 Γερμανικά, 94 Ολλανδικά, 92 Γαλλικά, 67 Ρουμάνικα, 25 Αμερικάνικα, μόλις 14 Σοβιετικά και άλλα.
Από τα πλοίο εκφορτώθηκαν ζωντανά ζώα, μεταξύ των οποίων 440.746 αιγοπρόβατα, 51.655 χοίροι και άλλα, καθώς και οι εσωτερικές μεταφορές γίνονταν με πλοία αλλά και εμπορεύματα όπως γαιάνθρακες, σιτάρι, όσπρια κ.α.
Στο Ναυτοδικείο εκδόθηκαν 310 αποφάσεις, από τις οποίες 242 καταδικαστικές και οι περισσότερες (221) για λιποταξία ενώ στο Πρωτοδικείο εκδόθηκαν 6.800 ποινικές αποφάσεις και στο Πταισματοδικείο εισήχθησαν 8.650 υποθέσεις.
Τέλος, στη διάρκεια του 1924 στον Πειραιά απεβίωσαν 4089 άτομα, δηλώθηκαν 2314 γεννήσεις, εκδόθηκαν 2825 άδειες γάμου ενώ υπεβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο 200 αιτήσεις διαζυγίου.

• Οι εφημερίδες είναι από τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις