Λίφτινγκ στο ιστορικό Ρολόι του Πασαλιμανίου έκανε ο Δήμος Πειραιά.
Οι εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού έγιναν από τα συνεργεία του Δήμου καθώς τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκαν ρωγμές στο τσιμεντένιο πλαίσιο του Ρολογιού.
Έτσι, οι φθορές, οι οποίες είχαν επέλθει με την πάροδο των ετών, ενώ πραγματοποιήθηκε και γενικότερη συντήρηση του Ρολογιού.
«Το Ρολόι του Πειραιά στο Πασαλιμάνι είναι ένα τοπόσημο για την πόλη μας, σημείο αναφοράς εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. Και πρόσθεσε:
«Πριν από λίγες ημέρες διαπιστώσαμε ότι κάποια τσιμεντένια τμήματα είχαν σχεδόν αποκολληθεί, γεγονός που ενδεχομένως θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο για την ασφάλεια των διερχομένων, όσο και για τη διατήρηση του ιστορικού ρολογιού».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο Ρολόι κατασκευάστηκε το 1940 επί δημαρχίας του διορισμένου από την δικτατορία Μεταξά Μιχάλη Μανούσκου.
Σύμφωνα με τον πειραιώτη ιστορικό- ερευνητή Στέφανο Μίλεση οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1940 και ολοκληρώθηκαν το Μάϊο του ίδιου χρόνου.
Τα εγκαίνια του έγιναν, τελικά, στις 14 Μαΐου 1940, στο πλαίσιο των εγκαινίων ενός μεγάλου πακέτου έργων υποδομών, που έγιναν με επίκεντρο τη Φρεαττύδα από τον Μεταξα.
Στα έργα αυτά περιλαμβανόταν η ολοκλήρωση του αποχετευτικού αγωγού με τον θα οποίο καθαρίζονταν τα νερά του Πασαλιμανιού, τα οποία ήταν ακάθαρτα και βρωμούσαν, η κατασκευή της παραλιακής οδού της Πειραϊκής (Ακτής Θεμιστοκλέους), η παραλιακή οδός της Καστέλλας (Λεωφόρος Φαλήρου) και διάφορα άλλα έργα καλλωπισμού,
Σύμφωνα, πάντα, με τον Μίλεση ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την τοποθέτηση και άλλων πέντε ρολογιών σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά μέχρι να παραληφθούν οι μηχανισμοί τους και να γίνει η αναγκαία διαμόρφωση των χώρων ξέσπασε ο πόλεμος και το σχέδιο ματαιώθηκε.
Βέβαια, όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο δήμαρχος, το Ρολόι έγινε τοπόσημο για τον Πειραιά και σημείο αναφοράς για τους πειραιώτες και όχι μόνο, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την «εμφάνιση του» ως σημείο ραντεβού όπως έγινε στη ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», που προβλήθηκε το 1961, με την… περιπετειώδη συνάντηση της Καίτης Λαμπροπούλου και του «δόκιμου» Γιάννη Μαλούχου, ως απεσταλμένοι των φίλων τους, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αντίστοιχα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Με λάμψη και με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα φωτισμών, γιορτινών χρωμάτων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, που θα «ζωντανέψει» τον Πειραϊκό ο...
-
Υγειονομική «βόμβα» αποκαλύφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής άνοιξαν εγκαταλελειμμένο όχημα, που περιείχε ...
-
Ένας μεγάλος «πνεύμονας» πρασίνου δημιουργείται στην περιοχή της Αμφιάλης του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Ήδη ξεκίνησε εκτεταμένη αναδάσ...
-
«Ξηλώνονται» από τον Δήμο περίπτερα στο κέντρο του Πειραιά! Σύμφωνα με τον Δήμο απομακρύνονται ανενεργά περίπτερα «καθώς καταλάμβαναν κοινόχ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου