Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Ναυάγιο στη Γαύδο: Τουλάχιστον πέντε νεκροί μετανάστες. Γιατί αυξήθηκαν οι ροές νότια της Κρήτης. Πόσοι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα

Νέα τραγωδία με θύματα τουλάχιστον πέντε άτομα «γράφτηκε» στο δύσκολο θαλάσσιο πέρασμα από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.
Όπως έχει γίνει γνωστό από το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή η τραγωδία «γράφτηκε» 12,5 μίλια νοτιοδυτικά της Γαύδου, όταν μια ξύλινη βάρκα, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων μισοβυθίστηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Παραπλέοντα πλοία και πλωτά του Λιμενικού μετά από πολύωρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διέσωσαν 39 άτομα, όλοι άνδρες Πακιστανοί ενώ περισυνελλέγησαν πέντε σωροί.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού «σύμφωνα με αντικρουόμενους ισχυρισμούς των διασωθέντων επέβαινε μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, το οποίο μέχρις στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί». Κατά συνέπεια ο τελικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.
Οι αρχές εκτιμούν ότι μαζί με αυτή τη βάρκα αναχώρησαν και άλλες δύο. Η μια εντοπίστηκε 40 μίλια νότια της Γαύδου με 47 παράτυπους μετανάστες και η άλλη 89 άτομα από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Σουδάν και το Μπαγκλαντές, η οποία εντοπίστηκε 28 μίλια νότια της Γαύδου.
Όλοι, ανάμεσά τους γυναίκες και ασυνόδευτοι ανήλικοι, διασώθηκαν από παραπλέοντα πλοία και αποβιβάστηκαν στη Παλαιοχώρα Χανίων και στους Καλούς Λιμένες, αντίστοιχα.
Συνολικά, σε συνολικά πέντε περιστατικά που σημειώθηκαν από την Παρασκευή διασώθηκαν 246 άτομα, από τους οποίους εκτός από 28 που εντοπίστηκαν στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στη Λακωνία, οι άλλοι βρέθηκαν νότια της Κρήτης,
Όλοι είχαν ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, το οποίο έχει γίνει, μετά το 2011 και την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Σε αυτό έχουν συντελέσει πρωτίστως η γεωγραφική θέση του και η κοντινή απόστασή του από τις ακτές της Ιταλίας και της Ελλάδας αλλά και η κρίση σε αυτή τη χώρα, που έχει εμπλακεί σε εμφύλιες συρράξεις.


Έτσι, οι αφίξεις στη Γαύδο έχουν αυξηθεί κατά 400% από την αρχή του έτους, με τη συντριπτική πλειονότητα των επίδοξων αιτούντων άσυλο να επιβιβάζονται σε στριμωγμένα και συχνά μη αξιόπλοα πλοία στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια στη Μεσόγειο πέρυσι έχασαν την ζωή τους στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης  962 μετανάστες και 1.563 αγνοούνται. Μόνο το 2023, περίπου 17.200 μετανάστες αναχαιτίστηκαν και επέστρεψαν στη Λιβύη.
Τα θύματα του νέου ναυαγίου έρχονται  να προστεθούν και στους πολλούς άλλους ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να περάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσα στον Νοέμβριο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα και 45 άνθρωποι συνολικά από την αρχή του έτους.


Συγκεκριμένα, στις 6 Νοεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νότια της Ρόδου, στις 10 Νοεμβρίου υπήρξε αναφορά για ένα παιδί αγνοούμενο έξω από τη Σάμο, στις 23 Νοεμβρίου για μια γυναίκα αγνοούμενη κοντά στο Φαρμακονήσι, ενώ στις 25 Νοεμβρίου βρέθηκε η σορός ενός άνδρα σε μια δυσπρόσιτη ακτή στη Λέσβο.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν, ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα «πρωταρχικά αίτια της φυγής».
«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μακροπρόθεσμες απαντήσεις και ασφαλέστερες και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για όσους φεύγουν από συγκρούσεις, διώξεις, βία ή κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.
«Χρειαζόμαστε σοβαρές προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης, την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των πτήσεων… η καταμέτρηση ζωών που χάνονται στη θάλασσα δεν μπορεί να γίνει κανόνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις