Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ποιό είναι το διατηρητέο κτήριο που "χάθηκε" από τον Πειραιά σε μεγάλη φωτιά. Η ιστορία του. Φωτιά και στη Νίκαια

Μια αποπνικτική οσμή «πνίγει» από το πρωί της Τρίτης 8/10, την περιοχή πίσω από τον σταθμό του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, στον Πειραιά. Προέρχεται από τα αποκαΐδια ενός χαρακτηριστικού κτηρίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κέκροπος και Γρ. Κασιμάτη (πρώην Λουδοβίκου), που το περασμένο απόγευμα (Δευτέρα 7/10) είχε παραδοθεί στις φλόγες.
Το διώροφο κτίριο νεοκλασσικής μορφής με πολύ αξιόλογα νεοκλασικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, που παλαιότερα στέγαζε διάφορα καταστήματα με μπαχαρικά, είδη κιγκαλερίας αλλά και παραγωγής σαπουνιών, εδώ και χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Είχε γίνει ένα από τα κτίρια- φαντάσματα της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη με την αποπεράτωση του Πύργου, την αξιοποίηση παλαιών καταστημάτων και την δημιουργία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων.
Αυτό το όμορφο κτίριο «με ανοίγματα πλαισιωμένα με κυμάτια, γείσο με ακροκέραμα, γεφυρωμένα τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο [και]  διαχωριστική ταινία ορόφου», όπως αναφέρεται σε περιγραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ κηρύχτηκε διατηρητέο από το 1987 σε ένα μαζικό χαρακτηρισμό 359 κτιρίων της πόλης.
Η φωτό από το Google Earth

Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, περίπου στις 5 η ώρα, ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, μεγάλη πυρκαγιά «πνίγοντας» από καπνούς την περιοχή. Μάλιστα το «112» ήχησε προειδοποιητικά για την «πνιγερή» κατάσταση.
Επιτόπου έφτασαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 18 άνδρες, που με τη βοήθεια ειδικού βραχιονοφόρου οχήματος έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες και λίγο πριν τα μεσάνυχτα κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.
Η φωτό από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Όλη νύχτα βρισκόταν όχημα της Πυροσβεστικής στην περιοχή που παρέμεινε μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης για την αποτροπή τυχόν αναζωπύρωσης ενώ συνεργεία απομάκρυναν αποκαΐδια από το κατεστραμμένο κτίριο αλλά και από την παρακείμενη καφετέρια που καταστράφηκε ολοσχερώς,
Επίσης, αστυνομικοί περιόριζαν την κίνηση στην οδό Κέκροπος ενώ παρέμεναν μέχρι το μεσημέρι κλειστές οι οδοί Λουδοβίκου και Καποδιστρίου στο τμήμα από την οδό Κέκροπος μέχρι την οδό Ναυαρίνου.
Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

  • Στο μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστη αιτία σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, στη συμβολή των οδών Ολυμπίας και Θηβών στη Νίκαια.
    Επιτόπου έφθασαν 18 πυροσβέστες με 5 οχήματα, καθώς και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα, που έκαναν προσπάθειες μέχρι αργά το βράδυ για την κατάσβεση της φωτιάς.
    Όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη η φωτιά βρισκόταν σε χώρο του οικοπέδου Δηλαβέρη και κατασβέστηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, παρέμειναν επιτόπου πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες του Δήμου για την αποτροπή αναζωπύρωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις